Samsung holografiske mobilskjermer blir nok ikke like avanserte som på dette illustrasjonbildet.
Samsung holografiske mobilskjermer blir nok ikke like avanserte som på dette illustrasjonbildet. (Bilde: oneinchpunch/Shutterstock.com)

Samsung vil gi deg hologrammer på mobilen

Nytt patent fra den koreanske elektronikkgiganten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ennå har vi til gode å se hologrammer som kan sammenlignes med dem man ser i science fiction-filmer. Eksperimentelle konsepter med hologram-merkelappen dukker imidlertid stadig opp, og nå kan teknologien til og med bli tilgjengelig på mobiltelefoner, om enn ikke i en like «magisk» utgave som i filmene.

Nettstedet Patently Mobile har nemlig gravd frem en patentsøknad fra mobilgiganten Samsung som beskriver et konsept for visning av holografiske bilder på mobilskjermer.

Hologramskjerm med flere lag

De rent vitenskapelige detaljene om hvordan det hele fungerer er ikke klare, men ifølge patentsøknaden består løsningen tilsynelatende i å legge flere lag med gjennomsiktig materiale oppå mobilskjermen, som manipulerer lyset og danner tredimensjonale bilder.

Illustrasjonsbilde av teknologien, hentet fra patentdokumentet.
Illustrasjonsbilde av teknologien, hentet fra patentdokumentet. Foto: Patently Mobile

Disse lagene består av et antall «lysguider» som plasseres direkte over selve skjermen, og over disse igjen plasseres et tykkere lag som tilsynelatende fungerer som den holografiske skjermen.

Selve hologrammene vises med andre ord i «rommet» mellom lysguidene over skjermen og den øvre overflaten til det tykke laget som befinner seg over. Det dreier seg altså ikke om hologrammer som vises i «løse luften», om patentsøknaden er tolket riktig.

Trolig kun for enkeltikoner

Ellers ser det ut til at teknologien kun omfatter enkeltikoner, og ikke nødvendigvis detaljerte bilder, noe som kanskje ikke er så overraskende med tanke på den begrensede plassen man har til rådighet på en mobiltelefon.

Patentsøknaden skal ha blitt levert inn i tredje kvartal i fjor, og son alltid med patenter er det selvsagt høyst uvisst om eller når vi faktisk får se teknologien i aksjon på mobiltelefoner. Det er også uvisst akkurat hvilken funksjon konseptet er ment å tjene.

Det nærmeste man kommer «realistiske» hologrammer er nok de nye HoloLens-brillene til Microsoft: Her er hva du kan gjøre med brillene »

(Via Android Authority) 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen