Snart kan bilkarosseriene «kjenne» bulkene og skrapene
(Bilde: Soundsnaps/Shutterstock.com)

Snart kan bilkarosseriene «kjenne» bulkene og skrapene

Tysk selskap utvikler teknologi som gir «smarte» karosserier.

Stadig flere ting blir smarte. Hittil har vi blant annet hørt om både briller, lyspærer, hjem, klokker, sykler og PC-bord som i en eller annen forstand er det man kan kalle intelligente. Nå ser det ut til at det har dukket opp noe så uventet som «smarte» bilkarosserier.

Nettstedet Wardsauto (via Autoblog) melder nemlig at et tysk selskap ved navn Hella, som spesialiserer seg på lys- og elektronikkomponentet til biler, har kommet opp med en teknologi som gjør at karosseriet på biler kan «føle» når det blir utsatt for bulker eller skraper.

Registrerer berøring med sensorer

Systemet har fått navnet «Intelligent Damage Detection System», og er en teknologi som innebærer å ta i bruk såkalte piezoelektriske sensorer i kombinasjon med spesielle algoritmer for å registrere alle former for fysisk berøring med karosseriet. 

Piezoelektriske sensorer fungerer i korte trekk ved å produsere elektriske ladninger ved å bli utsatt for fysisk press. I det nye konseptet til Hella plasseres et antall av disse sensorene på innsiden av karosseriet, og sender de elektriske signalene til en algoritme som analyserer signalet. Algoritmen skal så være i stand til å avgjøre hvor på bilen skrapen eller bulken oppstod, og hvor stor den er.

Den skal også være i stand til å avgjøre hva som forårsaket skaden, for eksempel et tre, en annen bil eller hva det måtte være. Som om ikke dette skulle være nok kan systemet visstnok også kobles til GPS-en i bilen for å registrere tidspunktet og stedet for uhellet.

 Kan brukes med kameraer

I tillegg kan det også kobles til kameraer i bilen, slik at man for eksempel kan få fanget opp øyeblikket da skaden skjedde og hvem som forårsaket den. Dette kan for eksempel være praktisk dersom det skulle oppstå uenigheter ved en kollisjon. Ellers er det selvsagt også praktisk i tilfeller hvor noen kommer borti bilen din og bestemmer seg for å stikke av.

Teknologien er ennå under utvikling, og dessverre tror ikke utvikleren at teknologien vil være klar for lansering på markedet før tidligst 2018. Det er med andre ord ennå noen år til vi eventuelt får se den i bilene. Mer informasjon finner du hos Wardsauto (krever registrering).

Her er et annet avansert sensorsystem: Denne fanger opp det meste av viktig informasjon om omgivelsene »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen