Det er uvisst akkurat hva slags form Apples nye sensor vil ta. Bildet viser Leap Motion-sensoren.
Det er uvisst akkurat hva slags form Apples nye sensor vil ta. Bildet viser Leap Motion-sensoren. (Bilde: Leap Motion)

Snart kan Apple-produkter komme med bevegelsessensorer som «lærer»

Selskapet fikk nettopp en ny, spennende patent.

Patenter er det mye av i teknologiverdenen, og blant dem som leverer inn nye patentsøknader med høy hyppighet er Apple. Som blant andre nettstedet Apple Insider melder har selskapet nå blitt innvilget nok et patent, som kanskje kan gi oss nyte måter å kontrollere Apple-produktene på i fremtiden.

Patentet har fått tittelen «Learning-based estimation of hand and finger pose», og dreier seg om en ny type bevegelsessensor som skal kunne spore hånd- og fingerbevegelser i tre dimensjoner med svært høy presision.

Rekonstruerer hendene

Denne typen sensorteknologi er riktignok på ingen måte ny, og benyttes blant annet i den mye omtalte Leap Motion-sensoren, men det nye patentet til Apple skiller seg ut på et par områder. Først og fremst, som navnet antyder, benytter sensoren en form for læringsalgoritmer til å avlese bevegelser.

Illustrasjonsbilde fra patentdokumentet.
Illustrasjonsbilde fra patentdokumentet. Foto: USPTO

Akkurat hvordan dette fungerer beskrives i detalj i selve patentdokumentet, men i korte trekk innebærer løsningen at sensoren «lærer» seg den indre anatomiske oppbygningen av hånden og fingrene. På bakgrunn av dette kan den «rekonstruere» hendene, og dermed for eksempel beregne hvor fingrene befinner seg selv om de skulle være delvis skjult bak andre objekter.

Sensoren identifiserer bevegelser ved å analysere «banen» til hendene og fingrene basert på tredimensjonal kartlegging av leddene og hvordan disse forholder seg til hverandre. Dermed er det også mulig for sensoren å skille mellom håndbevegelser som har lik silhuett.

Kjøpte selskap bak Kinect-sensor

Løsningen skal være i stand til å avlese hånd- og fingerbevegelser med svært høy presisjon. Det er uvisst akkurat hvordan teknologien vil skille seg fra for eksempel Leap Motion, som også opererer med ekstremt høy nøyaktighet og nå er i stand til å spore hvert enkelt ledd, akkurat som i den nye Apple-patenten.

Som alltid er det uvisst om eller når vi får se sensoren i aksjon, og hvordan den ser ut. En av patentillustrasjonene tyder imidlertid på at sensoren bærer et visst slektskap med Microsofts Kinect-sensor, som kanskje heller ikke er så helt ulik Apples nye konsept.

Apple kjøpte selskapet som utviklet nettopp 3D-sensoren til Kinect i 2013, nemlig PrimeSense. Det er godt mulig den nye patenten bygger på teknologien som Apple anskaffet seg med dette oppkjøpet. Teknologien til PrimeSense ble beskrevet av selskapet selv som ideell for å bygges inn i forbrukerelektronikk som nettbrett, TV-er og mobiltelefoner». Mer informasjon finner du i selve patentdokumentet. 

Bevegelsessensorene har fått mange bruksområder: Microsofts Kinect-sensor skal nå brukes på sykehus »

(Via TechCrunch)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen