Tesla Model S får snart ny oppdatering.
Tesla Model S får snart ny oppdatering. (Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Snart får Tesla flere autopilot-funksjoner

Ny oppdatering til Tesla Model S er underveis.

De mye omtalte elbil-modellene til Elon Musks selskap Tesla utvikles og oppgraderes stadig. I fjor høst kunne vi melde at Model S-modellen skulle utstyres med en ny «autopilot»-teknologi som gjør at bilene kan «se» omgivelsene og foreta visse manøvre helt på egen hånd.

Nå melder blant andre Business Insider at autopiloten på Tesla Model S blir utbygget med nye funksjoner som skal gjøre kjøringen mer bekvem.

Automatisk lukeparkering og motorveikjøring

Tesla-grunnleggeren selv, Elon Musk, la ut en Twitter-melding den 31. juli hvor han skriver at den neste programvare-oppdateringen vil by på to nyheter, nemlig motorvei-autostyring og automatisk lukeparkering.

Den nye Model S kan «se» omgivelsene.
Model S kan «se» omgivelsene ved hjelp av radar, sonar og bildegjenkjenningsteknologi. Foto: Tesla Motors

Autostyringsfunksjonen innebærer, som navnet antyder, at bilene skal være i stand til å styre seg selv over lange avstander på motorveien, uten at føreren trenger å berøre rattet eller pedalene i det hele tatt.

Den automatisk lukeparkeringen er også ganske selvforklarende og setter bilen i stand til å lukeparkere på egen hånd ved å benytte kamera- og sensorteknologien i bilen. Begge de nye Tesla-funksjonene er for øvrig også å finne i diverse andre moderne bilmodeller.

Bruker radar, sonar og bildegjenkjenning

Musk skriver i en annen Twitter-melding at hovedutfordringen det jobbes med når det gjelder autostyringsfunksjonen er å få sensorteknologien til å registrere veioppmerking med lav kontrast, som er ekstra vanskelig å fange opp dersom man kjører mot lav sol. 

Autopilot-teknologien til Tesla Model S, som altså først ble presentert i fjor, fungerer via en kombinasjon av en radar og en 360-graders sonar som bruker ultralyd for å «se» omgivelsene, samt et kamera og bildegjenkjenning.

Systemet er allerede i stand til å blant annet oppfatte fotgjengere og andre biler, og skal også kunne kjenne igjen for eksempel et stoppskilt. Autopiloten lar deg også automatisk skifte fil på motorveien ved å vippe blinklysbryteren i ønsket retning, så passer bilen selv på å sjekke at alt er klart.

Tesla kan snart få en ny konkurrent: Apple planlegger visstnok en egen elbil-modell »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen