Nå blir det forbudt å sende SMS fra mobilen mens du kjører – selv om du i motsetningen til mannen på bildet har fastmontert telefonen.
Nå blir det forbudt å sende SMS fra mobilen mens du kjører – selv om du i motsetningen til mannen på bildet har fastmontert telefonen. (Bilde: iStockphoto / 20754516)

Snart blir dette helt ulovlig

Totalforbud mot å røre mobilen i bil trer snart i kraft.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I fjor høst gikk veidirektoratet inn for å forby teksting og surfing med mobilen mens du kjører bil. Nå melder Regjeringen at de har gjort endringer i regelverket for bruk av mobiltelefonen under bilkjøring, slik at det fra og med 2. mai 2013 vil bli et totalforbud mot å i det hele tatt røre telefonen mens du kjører. Det eneste du har lov til, er å trykke på skjermen for å besvare en samtale eller for å legge på.

– Trafikksikkerhet er prioritet nummer en! Bruk av mobiltelefon i bil kan forstyrre bilkjøring. Vi justerer derfor reglene for å gjøre det enda tryggere på norske veier, sier samferdselsminister Marit Arnstad.

Inntil nå har det altså vært tillatt å sende SMS-er eller gjøre andre ting på mobilen, forutsatt at telefonen har vært fastmontert. Selv om riktignok andre bestemmelser i veitrafikkloven kan komme til anvendelse hvis du forårsaker en ulykke på grunn av at du ikke er oppmerksom på det som skjer i trafikken.

Trådløs håndfri blir tillatt

En annen nyhet i de nye reglene, er at du nå kan bruke en trådløs Bluetooth-håndfriløsning lovlig, selv om telefonen ikke er fastmontert. I dag er det nemlig forbudt å bruke en trådløs håndfriløsning eller håndfriløsning med ledning og propp i øret, hvis ikke telefonen sitter fastmontert i en holder.

Med de nye reglene kan du lovlig besvare en telefonsamtale via Bluetooth-løsningen i bilen, selv om telefonen ligger i jakkelommen. Det forutsetter imidlertid at du bruker en bryter på håndfriløsningen eller talekommandoer.

Les også: Ice lanserte bredbånd for bil

(Kilder: Samferdselsdepartementet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen