Snart er neste generasjon luftkjølere klar
(Bilde: CoolChip)

Snart er neste generasjon luftkjølere klar

Endrer spillereglene fullstendig.

Det har lenge vært stille rundt den revolusjonerende luftkjøleren fra Sandia National Laboratories. Faktisk må vi spole helt tilbake til sommeren 2011. Nå skjer det derimot ting.

Konseptet går ut på at man har en metallbase i bunnen mot prosessoren. På denne er det festet en mellomting mellom en vifte og en kjøleribbe, og hele denne innretningen spinner rundt.

På mer normale kjølere er det et problem at deler av luften vil forbli mer eller mindre stasjonær rundt kjølefinnene. Dette fører igjen til redusert kjølekapasitet.

En særdeles effektiv løsning

Med den roterende kjøleren forsvinner dette problemet. Kjøleren ser nærmest ut som en radialvifte, og luften blir hele tiden slynget ut grunnet sentrifugalkraften. Resultatet er en kjøler som er mye mer effektiv.

Mellom den roterende kjøleren og metallplaten mot prosessoren er det et luftlag. Dette luftlaget er ekstremt tynt – 0,0254 mm – og selv om det virker helt rart skal varmen ikke ha noen problem med å bevege seg over.

Nærmer seg lansering

Prototypen var som sagt klar i 2011, men nå har selskapet CoolChip Technologies lisensiert teknologien, og med hjelp fra Cooler Master er de mer eller mindre klare med en kjøler som bygger på dette prinsippet.

Ifølge Cooler Master snakker vi her om en kjøler som yter 50 prosent bedre enn tilsvarende løsninger, samtidig som størrelsen er den halve. Med andre ord en løsning som er godt egnet i litt mer kompakte oppsett.

Det kan også tenkes andre løsninger relatert til teknologien, selskapene viste på årets CES frem en løsning der de hadde satt på en rund kjøleribbeløsning med varmerør rundt hele den roterende metallplaten.

Det som nå gjenstår er å lande på en eller flere endelige løsninger for design og utførelse. I tillegg må det legges markedsplaner og hele det løpet.

Kan trolig bli arvtageren til varmerørene:
Denne skal revolusjonere luftkjøleren »

(Kilder: Anandtech og Techspot)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen