House of Cards er en av få serier du kan se i 4K i dag.
Teknofil
House of Cards er en av få serier du kan se i 4K i dag. (Bilde: YouTube)

Snart er det ikke bare Netflix som viser 4K

Nytt Blu-ray-format er endelig bekreftet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

4K-TV-er har så smått begynt å erstatte TV-er med Full HD-oppløsning her til lands, en trend som etter alt å dømme vil fortsette i 2015. Men selv om TV-skjermene har blitt bedre, er det vanskelig å finne innhold som matcher den store oppløsningen.

Nå skriver TechRadar at en ny type Blu-ray-plater for 4K skal komme i salg mot midten eller slutten av året, og i alle fall før jul. Den nye standarden, som lenge har vært under utvikling, får det offisielle navnet «Ultra HD Blu-ray». 

Allerede i januar presenterte Panasonic en prototype på en kommende 4K-Blu-ray-spiller. Nå som standarden er på plass, får vi trolig se flere slike spillere fra de andre produsentene også de neste månedene.

Med 4K Ultra HD (UHD) er skjermoppløsningen på 3840x2160 piksler. Det vil si en fire ganger så høy oppløsning som med Full HD (1080x1920 piksler). 

På tide å kjøpe ny TV?
4K-TV-er har rast i pris det siste halvåret »

Panasonic viste frem en protoype av sin kommende Ultra HD Blu-ray-spiller i januar.
Panasonic viste frem en protoype av sin kommende Ultra HD Blu-ray-spiller i januar. Foto: Panasonic/Shutterstock

Kan lagre inntil 100 gigabyte

Den nye Ultra HD Blu-ray-teknologien vil komme i to versjoner; En to-lagsplate som rommer 66 gigabyte (GB), og en tre-lagsplate på 100 GB. Videre støtter det nye formatet HEVC (h.265), en kodek for komprimering av data. 

I tillegg har Ultra HD Blu-ray-standarden bedre støtte for fargegjengivelse. Detaljene i bildet skal dessuten bli langt bedre nå som formatet får støtte for HDR. Dette er ifølge TechRadar minst like viktig som at oppløsningen øker.

4K-3D er derimot ikke en del av spesifikasjonene i den nye Blu-ray-standarden. Det vil si at eventuelle nye 3D-filmer får nøye seg med å bruke Full-HD-oppløsningen vi har i dag.

Begrenset med 4K-innhold i dag

Skal du se 4K-innhold på en 4K-TV i dag, fremstår Netflix som ditt beste alternativ. De viser sine egne serier, samt enkelte filmer, i 4K, mot at du betaler 119 kroner per måned for tjenesten.  Ellers får du også noe av innholdet på YouTube i 4K. Du trenger riktignok en ganske kraftig bredbåndslinje for å kunne streame i 4K. 

Sony lanserte en egen 4K-mediespiller i USA for et par år siden, med ti filmer inkludert, men denne er ikke til salgs i Norge. På Internett finner du selvsagt demo-filmer du kan bruke til å teste 4K-TV-en din også.

Denne Netflix-serien får du sett i 4K
Snart er det klart for ny sesong av House of Cards »

(Kilde: TechRadar)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen