Bekreftet: Regjeringen vil gi deg over dobbelt så høy momsfrigrense
(Bilde: Bjørn Inge Bergestuen, via FRP)

Bekreftet: Regjeringen vil gi deg over dobbelt så høy momsfrigrense

Men det er én hake.

For alle som handler fra utlandet over Internett burde den såkalte momsfrigrensen være ganske godt kjent. I lang tid har denne grensen betydd at man ikke kan handle for mer enn beskjedne 200 kroner før moms og tollavgift slår inn og gjør bestillingen betydelig dyrere.

Mange har ment at denne grensen har stått stille i altfor lang tid, og da den nåværende Høyre/Frp-regjeringen tiltrådte i fjor lovet partiene at grensen endelig skulle heves, men uten å anslå hvor mye.

I dag er statsbudsjettet lagt frem, og her går det frem at regjeringen nå går for å øke grensen til 500 kroner. Det er mer enn en dobling.

Økes til 500 kroner

– Dette er gode nyheter for forbrukere som handler varer fra utlandet på nettet, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding. 

Allerede i går kveld meldte TV 2 at de hadde fått opplysninger som tilsa at Frp-leder og finansministeren Siv Jensen ville gå for en en økning til 500 kroner. Dette er 100 kroner mer enn det som først ble antydet da regjeringen la frem sin plattform i fjor høst.

Dermed ser det altså ut til at de tidligere løftene til partiene oppfylles, og vel så det. Det er imidlertid ikke helt sikkert at forslaget går gjennom, da Høyre og Frp er avhengig av at støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti stemmer for forslaget i Stortinget for at vedtaket skal bli et faktum.

Det er uvisst hvordan de to støttepartiene stiller seg i saken. 

Frykter for norsk netthandel

Det er imidlertid én hake ved den nye ordningen. Mens dagens momsfrigrense er ikke frakt- og forsikringskostnader regnet med når man skal telle opp de 200 kronene. Spesielt om du handler fra USA kan fraktkostnadene raskt bli store, men så lenge varen du kjøpte holder seg under 200 kroner så slipper du gjennom.

Med den nye grensen på 500 kroner må frakt og forsikringskostnadene nå regnes med, melder NRK. Det betyr at om du kjøper en vare til 400 kroner, så vil du ikke slippe moms om frakten beløper seg til mer enn 100 kroner.

Som VG meldte tidligere er både NHO og Bedriftsforbundet sterkt kritiske til en økning av momgrensen, fordi de mener det kan sette mange norske arbeidsplasser i fare på grunn av den økte konkurransen fra utlandet.

– Med dette setter regjeringen med et pennestrøk flere tusen arbiedsplasser i fare, sa Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet under fremleggingen av budsjettet.

Det er viktig å være på vakt når man handler på nett: Slik unngår du utenlandsk nettsvindel (Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen