Slik ser det nye lyse temaet i Windows 10 ut.

Windows 10 «May 2019 Update»

Slik ser det nye lyse temaet i Windows 10 ut. (Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Dette blir nytt i Windows 10

Microsoft er snart klar med en stor «våroppdatering».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

To ganger i året får Windows 10 en stor oppdatering. Den siste kom i fjor høst, og i løpet av mai vil årets første oppdatering treffe oss.

Nykommeren går under navnet Windows 10 May 2019 Update, som hentyder til at Microsoft vil slippe den i, du gjettet det, mai. Den er altså noen uker unna, men det gir oss tid til å ta en rask titt på de viktigste nyhetene den inneholder, og hva som vil skje med maskinen din denne våren. 

For i tillegg til å få en rekke nye muligheter blir Windows-opplevelsen din litt annerledes snart. Se bare her.

Nytt lyst tema

Lyst tema er en av nyhetene i neste Windows-oppdatering.

Det du vil legge aller best merke til når mai-oppdateringen kommer er at designet endrer seg. I fjor fikk Windows 10 en såkalt mørk modus, mens nå introduserer Microsoft en lys modus. Denne tar utgangspunkt i dagens standardmodus, men gjør menyer, vinduer og grafikk enda lysere og lettere. Til og med skrivebordsbakgrunnen blir lysere.

De fleste designelementene vil nå være delvis gjennomsiktige, slik at noe av fargen fra bakgrunnen eller vinduene bak skinner igjennom. Har du en blå bakgrunn vil startmenyen og oppgavelinjen få en anelse blåskjær, mens de blir varmere med en rød eller grønn bakgrunn.

Det nye designet kommer etter at mange brukere etterlyste en større forskjell mellom dagens standardtema og mørke tema.  

Kvitt deg med Microsoft-apper

Kanskje bruker du Spotify og Winamp i stedet for Microsofts Groove Musikk? Nå kan du snart fjerne det. Foto: Wikipedia

Sammen med Windows 10 får du en drøss ulike apper av Microsoft. Du vet, kjenninger som Paint, Kalender, E-post, Film og TV, Været og flere. Mange bruker imidlertid aldri disse appene, og foretrekker programmer som er mer funksjonsrike eller har et annet design til å hjelpe seg med de samme tingene. Frem til nå har en simpelthen måtte lære seg å overse Microsoft-appene, for de har vært som limt fast i systemet. Dette endrer seg nå.

I vårens oppdatering kan ti nye forhåndsinstallerte Microsoft-apper fjernes helt, og disse kommer i tillegg til de syv appene som den forrige høst-oppdateringen lot deg røske opp ved rota. 

Appene fjernes enkelt fra Apper-valget i innstillingmenyen. Og heldigvis risikerer du lite ved å gjøre dette, for om du vil ha appene tilbake igjen kan du laste dem ned fra Microsoft Store.

Fortsatt er Microsoft tungt tilstedet i startmenyen din. Om du finner andre apper som ikke kan slettes men som du vil få ut av syne, kan du selvsagt høyreklikke på dem og velge «skjul fra startmeny». Nytt i vårens storoppdatering er for øvrig at du kan eliminere hele grupper av programmer fra startmenyen av gangen. 

Kan slettes i mai-oppdateringen Kan allerede fjernes
E-post 3D Print
Film og TV Microsoft Solitaire
Groove Musikk Office
Kalkulator OneNote
Kalender Skype
Klipp og tegn Tips
Paint 3D Været
Sticky Notes  
Taleopptak  
Visningsprogram for 3D  

Fjernstyr telefonen fra Windows

Med «Din Mobil» kan du etter hvert styre telefonen rett fra PC-en.

Etter at Microsoft la ned satsingen sin på Windows-telefoner satte de heller sin lit til Din Mobil, en app som snart skal oppdateres for å gi deg skjermdeling og mulighet for å kjøre Android-apper på Windows 10-maskiner. 

I praksis vil du kunne holde oversikt over alt som skjer på PC-en og telefonen din fra den samme store skjermen du sitter fremfor hver dag, og se nye meldinger, ringe, bla gjennom Instagram-strømmen eller svare på WhatsApp-meldinger med tastatur og mus.

Vi tør gjette på at meldingene du sender fra det fysiske tastaturet på en PC går mye raskere å skrive enn via berøringstastaturet på telefonen, så dette er nok en funksjon mange vil sette pris på.

Din Mobil finnes allerede i dag, og om du åpner den kan du blant annet bla gjennom de siste bildene fra telefonen din og svare på meldinger. Men altså kun om den kjører Android, og både skjermdeling og kjøring av Android-apper kommer som en oppdatering.

Flere nyheter

Du kan få mindre plass på harddisken din. Fra og med mai-oppdateringen vil nemlig Microsoft reservere omtrent 7 GB for fremtidige oppdateringer, Microsoft-apper, midlertidige filer og annet. 

En liten detalj som også fortjener litt omtale er at Microsoft tar grep for å gjøre Windows 10 mer stabilt. Eller, i alle fall for å minimere konsekvensene om det først skulle stokke seg helt. Fra og med den nye oppdateringen vil nemlig alle vinduer du har åpnet kjøre som egne prosesser.

Windows 10 får nå støtte for Emoji 12 og en rekke nye fjes og figurer.

Dette har det vært mulig å aktivere tidligere også, men nå blir valget standardløsningen. Bakdelen er at Windows vil bruke ørlite mer minne, men fordelen er at eventuelle problemer isoleres til hvert enkelt vindu. Om en mappe eller fil ikke svarer vil altså resten av Windows fortsette å fungere som før.  Også selveste startmenyen skilles ut i en egen prosess for å sørge for at den er så responsiv som mulig.

For øvrig kan du endelig løsne hele grupper med fliser fra startmenyen av gangen. Det gjør det raskere å rydde opp etter nyinstallasjoner hvor Microsoft har tilsmusset menyen med alaskens spill og prøveprogrammer.

Windows Sandbox. En mulighet til å kjøre programmer isolert fra den vanlige Windows-kontoen din.

Det blir også lettere å snakke «emoji», ettersom stadig flere ny symboler kommer til. Når Windows 10 nå får støtte for Emoji 12, kan du blant annet bruke ccccc, dddd eller dddd i meldinger og tekster. Alle nyhetene ser du i bildet til høyre. 

Så en god nyhet for den nysgjerrige, eller forsiktige, alt ettersom hvordan du ser på det. For fra mai vil du kunne teste programmer og åpne filer du ikke vet om du kan stole på i et trygt «sandkasse»-miljø som kjører isolert fra resten av maskinen din. Løsningen heter Windows Sandbox, og når du er ferdig med å teste ut og bruke et program eller lese et dokument kan du bare krysse ut sandkassen for at alle spor etter det blir borte. 

Slik får du oppdateringen

Den nye Windows-oppdateringen er som nevnt ventet i mai. Som tidigere vil oppdateringen rulles ut gradvis til flere hundre millioner Windows 10-systemer helt automatisk gjennom Windows Update. Sjansen for at du blir servert først er dermed ganske liten, men med tanke på hvor mye problemer Microsofts tidligere storoppdateringer har skapt er det kanskje ikke så farlig. Dersom du vil ha oppdateringen straks den legges ut vil du uansett kunne laste den ned fra Microsofts nettsider manuelt når den foreligger.

PS: Med nye Windows 10 vil du få mulighet til å utsette Windows-oppdateringer i inntil 35 dager. Microsoft vil også slutte å mase om oppdateringer med dagens fullskjerm-melding, som tar fokus bort fra det du jobber med. I stedet vil det dukke opp et lite ikon nede i oppgavelinjen når Windows vil installere eller laste ned oppdateringer.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen