Snart blir det lettere å ferske nett-trollene
Teknofil
(Bilde: Montasje: Teknofil.no/Shutterstock)

Snart blir det lettere å ferske nett-trollene

Nytt system oppdager dem før de har postet ti poster.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nett-troll er en pest og en plage, men akkurat som virkelighetens troll (som myndighetene ikke vil at du skal vite om) har de en svakhet. De er ikke så begeistret for lys.

Jo før man får dem i søkelyset, jo før kan man kvitte seg med dem. Eller i det minste vite hvordan man skal forholde seg til dem.

Nå har forskere ved de verdenskjente amerikanske universitetene Stanford og Cornell kommet opp med et tidlig varslingssystem for nett-troll.

De har nemlig funnet ut at man ved hjelp av avanserte algoritmer kan gjenkjenne en typisk troll-profil på et nettsted, før personen bak profilen har skrevet ti poster.

Stor studie

Studien har tatt for seg over 40 millioner kommentarer, på nettstedene CNN, Breitbart og IGN. Studien har løpt over 18 måneder, og tatt for seg kommentarene til 1,7 millioner brukere.

Av spesiell interesse var postene til de som til syvende og sist ble sparket fra kommentarfeltene. Forskerne filtrerte bort spammere og gjengangere fra listene sine, slik at ikke disse skulle påvirke resultatene.

Nå som vi kan identifisere trollene, begynner jakten.

Ved å identifisere fellestrekk hos brukere som endte opp med å bli permanent sparket, kom forskerne frem til et system ved hjelp av de ti første postene til en bruker kunne forutse om denne brukeren kom til å bli sparket eller ikke.

Systemet hadde rett i 80 prosent av tilfellene.

Faktisk trengte systemet kun fem poster før det kunne forutse om en bruker kom til å bli sparket eller ikke, men de fem neste gjorde det litt mer nøyaktig.

Merkelig nok virket det som å studere flere enn ti poster virket mot sin hensikt, kanskje fordi trollene endret oppførselen sin.

Solid grunnlag for videre arbeid

Det trengs mer forskning før man kan utvikle et system som faktisk kan luke ut nett-troll i praksis. Men forskerne har nå et solid grunnlag for videre undersøkelser, og kunnskapen man har fått kan blant annet hjelpe med å finne ut hvordan trollene påvirker debatten og andre brukere.

Forskerne fikk også bekreftet noen myter om troll på nettet. De fant blant annet ut at de vanligvis postet mer enn normale brukere, men konsentrerte seg om færre tråder. Postene deres var generelt mindre lesbare enn postene til vanlige brukere, og inneholdt flere banneord.

Samtidig understreker de at det finnes mange troll som ikke er like lette å fange opp.

Trolling er en gammel hobby
Albert Einstein ga Marie Curie råd råd mot trolling allerede i 1911

(Kilde: Arxiv.org via Quartz)

 

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen