Snart åpner dørene for verdens største elektronikkmesse
(Montasje, Tek.no)

Snart åpner dørene for verdens største elektronikkmesse

Dette tror vi kommer på CES 2019.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

2019 har bare såvidt begynt, men likevel er tiden inne for årets største messe for forbrukerelektronikk. Navnet er CES, kort for Consumer Electronics Show, og som vanlig er det i Las Vegas tusenvis av teknologiinteresserte samler seg for å se hva vi kan forvente av årets dingser.

Dørene åpner egentlig ikke før tirsdag 8. januar, men for pressen blir det presentert et par nyheter allerede fra søndag 6. januar, før det tar helt av på mandagen. 

Det er på mandag de fleste store produsentene har planlagt sine pressekonferanser. I motsetning til resten av årets konferanser, hvor produsenter vanligvis viser frem produkter som er ventet i salg veldig snart, har CES-presentasjonene et langt større perspektiv. Her får vi ofte se produkter som skal slippes i løpet av hele 2019, ikke bare de neste månedene. Det gjør det både ekstra morsomt å se hva vi har i vente, men også litt irriterende fordi vi potensielt må vente i så mange måneder før det endelig kommer i butikkene. 

Her er noen av tingene vi forventer av årets CES-messe

  • Masse TV-nytt

MicroLED er forventet å bli den nye teknologien «alle» TV-produsenter vil gå for, men hvor nærme er vi egentlig en MicroLED-TV? Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det er et par produktkategorier som er overrepresentert på CES-messen, og én av dem er TV-er. Her er det giganter som LG og Samsung som kjemper hardest om oppmerksomheten, og førstnevnte har allerede røpet at de skal vise frem sin første butikklare 8K-OLED-TV

Samsung vil trolig også vise frem flere 8K-modeller, men i motsetning til LG holder Samsung seg fortsatt til LED-skjermer med såkalte kvanteprikker (QLED). 

Den virkelige satsningen blir imidlertid på microLED, som Samsung viste frem i fjor i form av The Wall. Her forventer vi å få flere detaljer rundt teknologien, potensielle markedsklare produkter, og veien videre. 

MicroLED omtales av de fleste eksperter som den naturlige veien videre fra både LED og OLED, og dermed blir vi ikke veldig overrasket hvis vi ser flere produsenter vise frem MicroLED-skjermer.

  • Selvkjørende elbiler

Byton tok pusten fra de fleste på fjorårets CES-messe med en helt sprø elbil. I år kommer de tilbake, men har de noe nytt å vise frem? Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Biler er ikke lenger bare biler, og med Tesla som den fremste fanebæreren er  nymotens elbiler nå mer å regne som rullende datamaskiner. De siste årene har både nye og tradisjonelle bilprodusenter kommet til CES for å vise frem sine siste nyvinninger, og gjerne også fremtidsvisjoner, som gjerne betyr selvkjørende og stemmestyrte biler. 

2019 blir trolig året med det største elbilfokuset CES har hatt siden sin oppstart. I fjor prøvekjørte vi for eksempel den ekstreme elbilen Byton med en 40-tommers skjerm på dashbordet, og i år er de tilbake for å vise hva de har gjort det siste året. Begynner konseptbilen endelig å nærme seg et ferdig produkt? 

Det er også ventet at mer tradisjonelle bilselskaper som Ford og Daimler skal vise frem nye systemer innenfor AI og LIDAR-sensorer, som forhåpentligvis tar dem et skritt nærmere helt selvkjørende biler.  

  • Ny PC-maskinvare

Razer viser alltid frem et nytt og sprøtt prosjekt på CES. Hva blir årets nyvinning? Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Det er gjerne ikke noe enormt trykk på PC-fronten under CES, men vi vet at AMD-sjef Dr. Lisa Su skal ha en skikkelig presentasjon, og da er det vel bare passende at hun har noe å vise fram også.

Det vi derfor forventer å se er en avduking eller muligens en ren lansering av neste generasjon Ryzen-prosessorer, som da vil være Ryzen 3000-serien. Disse skal være bygd på 7 nanometers prosess, og vil etter alt å dømme få følge av et nytt brikkesett i form av X570.

Når det gjelder selve prosessorene svirrer det rundt en god del rykter og påståtte lekkasjer, der toppmodellen hevdes å være en Ryzen 9 3800X med 16 kjerner og 32 tråder som putrer av gårde et sted mellom 3,9 og 4,7 GHz.

Forhåpentligvis får vi også vite mer om hvordan AMD ligger an med sin kommende grafikkprosessor kjent som Navi. Og kanskje har andre generasjon Vega å vise fram – også bygd på 7 nm.

Ellers regner vi med å se en del nye bærbare modeller med mer oppdatert maskinvare (sikkert noe bærbart i RTX-klassen), tynnere skjermrammer og nyere Intel-prosessorer, men noe helt revolusjonerende ser vi nok ikke på den kanten. Med mindre du ser på 5G-støtte som banebrytende da. Og det kan jo hende.

Intel kan overraske med noe grafikkmoro de også, men etter deres egne planer skal det være langt unna noe som kan nærme seg markedet. Ellers har de tradisjonelt sett vært glade i å vise fram noen prosessorer på CES, men konkurransen fra AMD har fått Intel ganske ut av takt her.

  • Skjerm og spillutstyr

Som vi allerede har sett, kommer det til å være ting som skjer på skjermfronten også. Forhåpentligvis betyr det ikke bare at vi får se dyrere monitorer, men også anstedig prisede eksemplarer med gode spesifikasjoner.

Typisk gamingutstyr blir det nok også litt av, og her lurer vi jo litt på om noen har begynt å satse på stemmestyring i en eller annen form – selv om det muligens kan være problematisk for folk som bruker headset med mikrofon til å kommunisere med mennesker.

 

  • Taleassistenter og smarte hjem 

Smarthøyttalere, og smarte dingser i hjemmet, kommer garantert til å prege årets CES. Foto: Lenovo

Taleassistenter gjorde endelig et inntog på det norske markedet i fjor da Google slapp Google Home i Norge. I fjor var det Amazons Echo-produkter som var den største snakkisen på messen, og begge selskaper vil nok jobbe hardt i år for å gjøre seg sett. 

Og som en del av den jobben har Google visstnok tredoblet plassen de tar i Vegas' messehaller. Mye av poenget med taleassistentene er å vise samarbeidene og hvor assistentene er tilgjengelige fra. Kanskje er det TV-er, kanskje er det biler ... og Google Assistant er i hvert fall på mobilene.

Tradisjonelt har Googles nærvær på CES ikke handlet fullt så mye om lanseringer som om å vise seg frem. De har tross alt i likhet med Apple sin egen konferanse, IO, der de største lanseringene som regel kommer. Men konkurransen hardner til, og sent i desember klarte giganten å klore til seg massiv oppmerksomhet ved å la Macaulay Culkin gjenskape klassiske Hjemme Alene-scener med Google Assistant som hjelper i kampen mot kjedsomhet, sult og (våte) banditter.

Amazon Alexa er markedslederen på taleassistenter i USA, og lar neppe Google få beholde rampelyset alene.

Se frem til at alt fra kaffetraktere og brødristere snart kan svare på tiltale, og hvis ikke bilmerket du sokner til allerede har en assistent bygget inn - får du muligens vite hvilken plattform din neste bil snakker i løpet av uken som kommer.

Dersom det kommer nye produkter er det ikke utenkelig at Googles suksess med smartskjermer sier noe om veien videre.

 

  • Mobiler

Samsungs mobillanseringer, her fra Galaxy S9-lanseringen, kommer nok i februar, ikke på CES.

Det er veldig varierende hvor mange mobiler som lanseres på CES. Noen år lanseres det mye, mens det andre år lanseres nær ingenting. I år ventes ingen av de største mobilprodusentene å ha storlanseringer i spillbyen.

Men det går rykter om at flere av dem vil vise frem bøyelige mobiler på bakrommene sine. Telefoner vi kanskje ikke får se i ferdig utgave før senere på året.

Mobilmessen Mobile World Congress går av stabelen i Barcelona den 24. februar, og det er sannsynligvis der det store raset av nye modeller vil komme. Muligens også inkludert selve storlanseringene av de nevnte bøyelige telefonene, all den stund de fleste viser frem tidlige konsepter enn så lenge.

Samsung bruker typisk CES til å vise frem en av sine rimeligere modeller, gjerne i Galaxy A-serien. Kineserne i Huawei, Xiaomi og ZTE dukker sporadisk opp på messen med nye produkter, men ikke hvert år. Huawei har forøvrig blitt så store etter hvert at de ofte kjører sitt eget løp utenfor messene.

Sony og LG har dessuten også lansert telefoner på messen fra tid til annen. I fjor var ingen av telefonene som dukket opp toppmodeller, og dermed var det også lite reelt ny teknologi å få se.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen