Snöras - Plague Waters

Det er litt over to år siden JR Ewing fant det for godt å oppløses, noe som førte til at det norske hardcore-miljøet mistet et stort navn. Tidligere Ewing-trommeslager Kenneth Lamond hengte seg på et nytt, ungt og lovende hardcore-band med Yngve Hilmo i spissen, nemlig Snöras, og senere det samme året kom bandet ut med debutplata "Heart of Weakness", som ble godt mottatt og ga håp til hardcore-fantastene rundt om i Norge.

Gitarist, bassist og låtskriver Yngve Hilmo er mest kjent fra indierock-bandet Lukestar, og først og fremst skulle Snöras være et uhøytidelig og morsomt musikalsk eksperiment. Likevel er det tydelig at noe har fått bandet til å utvikle seg i en mer seriøs retning; noe som også er tydelig i deres andre og nyeste plate – "Plague Water", som visstnok er del to av en trilogi kalt "The Sleeping Tapes". "Heart of Weakness" er del én.

Bildene i albumomslaget sier mye om hva som bør forventes.
Bildene i albumomslaget sier mye om hva som bør forventes.

Støyende, finurlig og melodisk

I forhold til suksessbandet Lukestar er Snöras svært mye slemmere og mer bråkete. Energien i "Plague Water" er eksplosiv, og det er ikke mange stille øyeblikk på plata. Selv om det er mye støy, er det allikevel lagt stor vekt på melodikk og harmoni. Alt er vakkert og klinger riktig, men er dekket til av et lag av frenetisk bråk.

"Plague Water" er ikke en lettfordøyelig plate. Ved de første lyttingene fremstår albumet som en stor tåke av støy, før du klarer å dissekere de intrikate, matematiske rytmiske finurlighetene til trommeslager Mats Hornsletten (som har erstattet Kenneth Lamond). Ofte kan det også føles som disse polyrytmiske regnestykkene blir litt for mye av det gode.

Gitarene spiller sammen i et komplekst lagvis samspill hvor bassen også er med. Dette er hovedgrunnen til de harmoniske og ironisk nok vakre antydningene man finner i albumets mange og lange instrumentalpassasjer. På toppen av det hele skriker Mathias Nylenna og Yngve Hilmo ut kryptiske vokaler, og det er ikke et eneste øyeblikk hvor noen av disse gjør noe annet enn å skrike. Kanskje det hadde føltes litt mer variert om de prøvde forskjellige sangteknikker?

Post-hardcore, punk og post-rock

Fellesnevneren i "Plague Water" er rimelig klart post-hardcore, som er en lang videreutvikling fra punken. Punkens elementer kan allikevel lett gjenkjennes, selv om dette albumet er mer finjustert og komplekst. Snöras byr ikke på særlig med variasjon, og sjangermessig sett er alle sangene så å si like.

Albumets forbausende korte 27 minutter settes i gang med åpne akkorder som blir ihjelslått, en beskrivelse som minner svært om Sonic Youth, i sangen All My Neurotic Friends. Tredjesporet byr på komplekse gitarlag som minner om Tom Verlaine så vel som post-rock-band som Explosions in the Sky og Mogwai. De neste to sporene Spiral Waves og Mosaic Devours har det til felles at de begge to avsluttes med et lengre og stillere intermezzo som bygger seg opp på en måte som ligner svært mye på post-rock, spesielt på førstnevnte, hvor man også kan høre en fele. Nest siste spor er det første som kan tydes som en lengre pause. Sangen er et instrumentalt bidrag som har det uvanlige navnet . Her leker bassgitaren seg med dissonans og er et siste pust i bakken før hele albumet avslutter i stor, støyende stil med The Racing Marbles Bloom.

Konklusjon

"Plague Waters" er et både stygt og vakkert album av det unge og lovende hardcore-håpet Snöras. Albumet er svært teknisk imponerende og det er tydelig at musikerne Yngve Hilmo har fått med seg er veldig dyktige og samspilte. Dessverre kan det bli en for krevende opplevelse, først og fremst fordi musikken og melodien av og til blir visket bort av taktskifter og synkoper, men også fordi platen til tider mangler dynamikk.

Snöras Plague Waters

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen