Smugfotografering kan bli forbudt
Teknofil
(Bilde: iStock_0000043088)

Smugfotografering kan bli forbudt

Lovforslag vurderes i Sverige.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fra og med 1. juli 2013 kan Sverige få en ny lov som forbyr bilder tatt i smyg, også kalt krenkende fotografering. Helt kort vil loven ha slutt på snikfotografering i private områder som for eksempel eget hjem, toaletter eller garderobe.

Den foreslåtte strafferammen er to års fengsel eller bøter.

I konflikt med ytringsfriheten?

 Dette er andre gangen en slik lov har vært oppe til vurdering i den Svenske Riksdagen. I følge avisen Expressen fikk det opprinnelige forslaget hard kritikk for å ha utelatt spredning av krenkende bilder over sosial medier. Videre ble loven kritisert for å være i konflikt med ytringsfriheten.

Det nye lovforslaget har valgt å utelate spredning av bilder, men er tydeligere når det gjelder hvilke steder en slik lov vil gjelde.

Foto: iStock_00001194

Egen bolig

 Først og fremst vil loven forby snikfotografering av private boliger. Loven kan gjelde selv om fotografen står på utsiden og fotograferer inn gjennom vinduet.

I det første lovforslaget måtte fotograferingen som sådan ha som hovedmål å krenke en annen person, I det nye forslaget holder det at bilder tatt i hemmelighet er straffbart.

– Å fotografere i hemmelighet betyr i prinsipp at man ikke kan ta bilder på steder som toaletter, garderober eller i private hjem uten tillatelse, skriver nettstedet Kamera & Bild.

Gjelder ikke for media

 Nyhetsfotografer og media har vært skeptiske til loven, men mener at regjeringen har vært lydhøre for deres synspunkter. Pressefotografer skal med andre ord ikke oppleve loven som et hinder i deres daglige arbeid.

– Vi har foreslått unntak fra straffeansvar hvor samfunnet har en interesse av det som skjer. Fra medias side kan det for eksempel være spørsmål om nyhetsformidling, forklarer justisminister Beatrice Ask til Expressen.

Fotografering ikke kriminelt

 Leder i Svenske Fotografers Forbund, Lotta Schwarz mener at regjeringen må gjøre sitt ytterste for å frita nyhets-fotograferende fra loven.

– Det er uheldig at man bruker utrykket «snikfotografering» uten å definere hva det betyr. Mange snikfotograferer mens de er på byen uten å krenke noen. Fotografering i seg selv er ikke kriminelt, sier Schwarz til Expressen.

Snikfotografer bruker nok ofte en mobil for å ta bilder, men da går de glipp av mye: 5 ting du ikke kan gjøre med mobiltelefonkameraet

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen