Går tryggere tider i møte. (Bilde: Chris Auld)

SMS redder elefanter fra døden

Elefanter i Kenya kan gå langt tryggere tider i møte, takket være SMS. Men denne gang er det ikke krypskyttere eller skruppelløse lykkejegere på jakt etter elfenben som er problemet, men sinte bønder som er lei av å få avlingen ødelagt av elefanter.

Elefanter som forviller seg inn på jordbruksområder er nemlig en av de største truslene elefanter i Kenya møter i dag. Bønder som er avhengig av avlingene for å overleve, ser ofte ingen annen utvei enn å drepe elefanter som kommer på ubudt besøk gjentatte ganger.

Utstyrer elefantene med SIM-kort

Dette problemet ønsket viltvokterne i gruppen Save the Elephants å gjøre noe med. Ved å installerere et SIM-kort i radiomerkingen til elefanter man vet beveger seg inn på jordbruksområder, kan viltvokterne nå få beskjed i det sekundet en elefant beveger seg ut av viltreservatet den holder til i. Når dette skjer kan viltvokterne gå inn mellom bønder og elefanten og skremme sistnevnte.

Foreløpig er prosjektet i forsøksfasen. Men ett enkeltindivid, kalt Kimani, ble på kort tid stoppet 15 ganger fra å bevege seg ut av viltreservat og inn hos bønder i nærheten, noe som har resultert i at elefanten ikke har gjentatt uvanen på flere måneder.

Dyrt

Om prosjektet videreføres eller blir utvidet til å inkludere flere dyr er usikkert. Prosjektet er kostbart i drift, ikke bare fordi utstyret krever mobilutbygging i mange skralt bebodde områder, men fordi det også krever et stort antall viltvoktere på vakt døgnet rundt for å passe på at dyrene holder seg der de skal være.

(Kilder: Daily Mail)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen