SMS ødelegger språket

Den altomfattende bruken av tekstmeldinger som kommunikasjonsform utgjør en trussel mot de skriftlige språkkunnskapene til irske elever. Dette mener i hvert fall den irske utdanningskommisjonen, skriver Aftenposten.

I en rapport utarbeidet av kommisjonen går det fram at grammatikk- og rettskrivningsfeilene øker betydelig, noe forskerne mener gir grunnlag for alvorlig bekymring.

Muntlig og kort

Både tekstmeldingenes muntlige vesen med fonetisk staving og den gjennomgående manglende bruken av komma og punktum i slike meldinger, oppfattes som en trussel mot tradisjonell lærdom om rettskrivningens kunst.

Dessuten mener irene å se en sammenheng mellom stadig kortere engelskeksamensbesvarelser og SMS-meldingenes stutte natur.

Språkforsker er uenig

Overfor Aftenposten uttrykker språkforsker Ellen Andenæs ved Institutt for språk- og kommunikasjonsstudier ved NTNU uenighet med det hun omtaler som bastante konklusjoner fra irenes side. Hun understreker at hun ikke kjenner til den aktuelle rapporten.

– SMS blir dessuten for en egen sjanger å regne, og jeg tror man i undervisningen har mer igjen på å fokusere på at det finnes ulike sjangere og bevisstgjøre elevene på forskjellene sjangrene imellom, sier Andenæs til Aftenposten.

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen