SMS gjør deg dummere

De som sender sms og e-post mens de holder på å jobbe opplever at de mister 10 poeng på IQ-skalaen. Dette tilsvarer en søvnløs natt. Og det blir verre. Hvis man røyker marihuana mister man 4 poeng på skalaen, med andre ord er det over dobbelt så ille å sende sms-er mens man holder på med andre oppgaver enn å ta seg en joint. Dette ifølge en melding fra det engelske nyhetsbyrået Press Association.

- Dette er et veldig reelt og utbredt fenomen, hevder psykiateren Glenn Wilson ved King's College-universitetet i London.

Et varsku
Han har i lengre tid studert hvordan regelmessig bruk av sms og e-post påvirker oss mennesker. Resultatene blir gjengitt i flere engelske aviser i helgen. Og blir sett på som en alarmklokke.

Årsaken til nedgangen er at hjernen blir vant til å hele tiden ta i mot beskjeder. Wilson kaller fenomenet "infomania".

- Vi har funnet at denne besettelsen med å lese meldinger ødelegger en arbeidstakers prestasjoner ved å redusere den mentale skarpheten. Firmaer bør oppmuntre en mer balansert og passende måte å arbeide på, sier han til The Times.

Undersøkelsen viser at de ansattes arbeid blir kraftig hemmet på grunn av infomania.

- Vi har kommet frem til at infomania senker de ansattes prestasjoner med en betydelig andel. Noe som resulterer i at deres mentale kapasitet senkes periodisk, sier Wilson.

Totalt har 1 100 voksne personer blitt intervjuet, 80 av dem har gjennomgått grundige IQ-tester.

Mer forskning på dette området vil nok være nødvendig for å finne ut eksakt hvor skadelig det kontinuerlige meldingsmaset er, og fremfor alt hvordan dette fallet i intelligens kan unngås.

/Kilder: The Times og Press Association

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen