SMS blir skriftspråk

Aldri før har så mange kommunisert med hverandre via tekstmeldinger som nå. Det ser heller ikke ut som om denne utviklingen kommer til å gå noen annen vei enn oppover i årene som kommer.

Det er heller ingen hemmelighet at det er svært begrenset med plass i én tekstmelding. Mange velger derfor å korte ned på ordene for å få plass til så mye som mulig.

Dette fenomenet har utviklet seg til en helt egen skrivemåte, med en salig blanding hvor tall og bokstaver representerer helt egne ord og uttrykk.

Gulbrand Alhaug, proffessor i Nordisk ved Universitetet i Tromsø, mener at SMS-språket nå har blitt såpass akseptert av samfunnet at vi etterhvert vil se ringvirkningene i det norske skriftspråket.

I tillegg til å sende tekstmeldinger til venner og familie, blir vi stadig oppfordret til å sende tekstmeldinger til radioprogrammer, TV og andre medier. Aviser har også begynt å trykke leserinnlegg som er sendt inn via mobiltelefoner, uten å redigere skrivemåten.

Om en slik utvikling vil få både Ivar Aasen og Henrik Ibsen til å snu seg i grava er usikkert. Vi regner likevel ikke med at de ville bejublet fenomenet.

Det som imidlertid er helt sikkert, er at språkets utvikling aldri vil ta slutt, og at vi i årene fremover kommer til å se de språklige konsekvensene av mobiltelefonenes inntog i hverdagen.

(Kilde: Tromsø Radio, NRK, Vesterålen Online)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen