SMS-slang gjennomsyrer språket

SMS-slang gjennomsyrer språket

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det gjør nemlig rundt 30 prosent av personer under 30 år, viser en ny undersøkelse foretatt av Analysebyrået Respons på oppdrag for Mobilbarometeret. Du har kun 160 tegn til rådighet i når du skal formidle ditt budskap i en enkelt SMS. Det har gjort at forkortelser som ”lol” – laughing out loud –, ”omg” – oh, my god –, eller ”klemz” – klem, flertall – har blitt vanlig å bruke i såkalt SMS-språk. Dette gjelder også norske ungdommer og unge voksne, hvor SMS-slang har blitt en naturlig del av språket.
 
At flere av oss nå tar i bruk SMS-språk i andre sammenhenger, kan på sikt være en trussel mot det norske språk, særlig fordi norske ord blir erstattet med engelske forkortelser. Det kommer imidlertid an på hvilke sammenhenger man velger å bruke forkortelser og SMS-slang, da det gjerne er mer akseptert i uformelle situasjoner.
 
Avhenger av situasjon
Språkforsker Ragnhild Ljosland sier i forbindelse med undersøkelsen at alvorligheten avhenger av situasjonen. Å skrive ”klemz” eller ”koz” i julekort, er kanskje ikke like naturlig som å gjøre det i en e-post eller på Facebook.
 
- Hvis man noen ganger skriver på dialekt eller forkortelser i e-post, på nettforum, i nettspill, chat eller på Facebook, synes jeg det er en helt naturlig utvidelse av bruksområdene til SMS-språket, sier Ljosland.
 
Blant de spurte over 60 år, svarer kun fem prosent at de bruker SMS-forkortelser ofte eller av og til. Det tyder på at eldre mobilbrukere er langt mer konservative i språket enn den yngre garde, når det gjelder språkbruken i SMS. Hele 77 prosent av alle de spurte, svarer at de aldri bruker det i andre sammenhenger enn SMS.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen