SMS-rekord på nyttårsaften

Mobilnettene hadde rekordmye SMS-trafikk på nyttårsaften. (Foto: Sony Ericsson, Carmen Martínez Banús)
Mobilnettene hadde rekordmye SMS-trafikk på nyttårsaften. (Foto: Sony Ericsson, Carmen Martínez Banús)

Nyttårsaften er den tiden i året folk taster mest tekstmeldinger. Også i år ble det sendt rekordmange SMS. Til tross for det har verken Netcom eller Telenor registrert at det har vært problemer med kapasiteten i mobilnettene. 

I Telenors mobilnett ble det utvekslet hele 30,0 millioner tekstmeldinger fra klokken 00:01 den 31. desember til 06:00 på morgenen 1. januar, mot 26,3 millioner i fjor. Den samme tidsperioden ble det sendt 2,01 millioner MMS mot 1,53 millioner i fjor. 

Netcom har vært mindre raus med tidsgapet i sin statistikk, og registrerte mellom klokken 10:00 den 31. desember til 06:00 påfølgende morgen 14,2 millioner SMS mot 13,5 millioner i fjor. Netcom-kundene sendte rundt 665 000 MMS i samme periode mot 550 000 i fjor. 

– Den store MMS-trafikken skyldes nok i stor grad såkalte kjedemeldinger som sendes videre fra person til person og sprer seg, sier Øyvind Vederhus, informasjonssjef i Netcom.

7 av 10 sender nyttårshilsen

Norstat har på vegne av Telenor foretatt en undersøkelse på nordmenns SMS- og MMS-vaner på nyttårsaften, som viser at 7 av 10 nordmenn sender nyttårshilsner til venner og familie. 80 prosent av nordlenninger gjør det, og blant sørlendinger er tallet 60 prosent. 

19 prosent av nordlendingene unner også sine kollegaer en nyttårshilsen, mens bare 7 prosent av vestlendinger spanderer en nyttårshilsen på sine arbeidskammerater. 12 prosent av nordlendingene sender også nyttårshilsner til ekskjærester, såvidt forbigått av Oslos 13 prosent.

55 prosent sender personlige hilsner, mens 26 prosent sender gruppemeldinger. Gruppemeldingene er vanligst i aldersgruppen 15 til 29 år, der 40 prosent sender samme melding til flere personer i kontaktlisten. 

Mange svarer ikke

Hele 15 prosent sier at de ikke svarer på nyttårshilsner på mobilen i det hele tatt. 53 prosent svarert på de meldingene de oppfatter som personlige, og 32 prosent svarer på alle meldingene de mottar.

Ingen problemer

All utvekslingen av tekst- og bildemeldinger har ført til en enorm trafikk i både Telenors og Netcoms mobilnett. På det meste ble det sendt hele 1110 tekstmeldinger i sekundet i Telenors mobilnett, mens Netcom er fascinert av at det i gjennomsnitt sendes to MMS per mobilkunde på nyttårsaften mens det ellers i gjennomsnitt sendes to i måneden per kunde. 

Ingen av de to operatørene opplevde imidlertid problemer. Begge medgir at det muligens kan ha vært forsinkelser, men beskriver all tekstingen som uproblematisk for mobilnettene. 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen