Smarttelefonene rives av hyllene

Rundt årtusenskiftet var smarttelefoner et av de heteste produktene i IT-bransjen. Den nye multidingsen skulle pensjonere både mobiltelefoner, PDA-er og mp3-spillere. Bransjeanalytikerne sto i kø for å heie på de nye telefonene.

Daværende leder for Symbian, Colly Myers, var blant de mest optimistiske. I begynnelsen av 2000 spådde han at smarttelefoner ville utgjøre 15 prosent av mobilsalget i verden innen utgangen av 2003.

Fremtiden vise seg imidlertid å være langt fra så rosenrød som bransjen ville ha det til. Det store salget av smarttelefoner har latt vente på seg, og selv seks år senere har salget ennå ikke kommet nær spådommene til Myers.

Nokia E61 i håndenVar for optimistiske
I et intervju med The Register, innrømmer Symbians visepresident for FoU, David Wood, at det har tatt mye lenger tid å få opp salget av smarttelefoner enn de hadde ventet.

- Vi hadde et optimistisk standpunkt, og et litt naivt syn på hvordan markedet ville utvikle seg, forteller Wood.

Han mener at mye av problemet ligger i den stadige utviklingen av den klassiske mobiltelefonen.

- Vi forsto ikke hvor levedyktige vanlige mobiltelefoner ville være. De enkle operativsystemene deres sliter med all den nye teknologien som finnes, men de har klart å holde seg i live mye lenger enn vi hadde trodd.

Den vedvarende suksessen til produkter som iPod og Palm, har også vist at veldig mange fremdeles foretrekker enheter bygget for ett bestemt formål.

- Men vi tror det bare er et spørsmål om tid. Etter hvert som telefonene får stadig flere trådløse tilkoblinger - Wi-Fi, WiMax og mobilnett, for eksempel - vil produsentene gå over til åpne operativsystemer [som Symbian] fremfor deres egne, lukkede systemer, sier Wood.

De siste salgstallene fra mobilbransjen tyder på at han kan ha rett. Nå har nemlig trendpilene endelig begynt å peke i rett retning for smarttelefonen.

Kjempevekst
Salget av smarttelefoner har steget med 73 % i årets andre kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har salget av PDA-er falt med 33 prosent. Analytikerne spår at salget av smarttelefoner endelig skal nå 15 % av mobilmarkedet i år.

Symbian OS er fremdeles den dominerende platformen for smarttelefoner, med en total markedsandel på 48,5 prosent. De to andre store alternativene er Linux, med en andel på 23,5 prosent, og Windows med en andel på 9 prosent.

Nokia er den klare markedslederen, og står alene for 47,7 prosent av smarttelefonene som selges på verdensbasis. De nærmeste konkurrentene er Motorola, med 8,4 prosent markedsandel, og RIM med 6,2 prosent.

De komplette markedstallene finnes på Canalys hjemmesider.

(Kilder: Canalys, Linux Devices, Mobile Magazine, The Register, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen