Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock 161208872/LG)

– Mobilen er en del av selve tankeprosessen

Ikke bare et hjelpemiddel, hevder forskere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fleste av oss setter et klart skille mellom fysiske og sanselige betraktninger som vi gjør i det daglige.

Ifølge en ny teori kan det imidlertid virke som at også fysiske ting kan utgjøre en del av bevisstheten din, og dette gjelder særlig teknologien du omgir deg med. Som for eksempel smartmobilen din, melder Videnskab.dk.

Utvidet bevissthet

Ifølge teorien, kalt Extended Mind Theory (oversatt: teori om utvidet bevissthet), henger bevisstheten og forståelsen din av verden tett sammen med alt rundt deg. Det høres kanskje ikke revolusjonerende ut, men for kognitivitetsforskere skal idéen være spesielt interessant nå som smartmobilen har blitt en så sentral del av hverdagslivet.

Tradisjonelt sett har ekspertene ment at bevisstheten vår oppstår ved at prosesser inne i hjernen behandler inntrykkene og kunnskapen vi mottar fra omgivelsene. Ifølge lektor og kogntivitetsforsker Thomas Wiben Jensen fra Centre for Human Interactivity, Syddansk Universitet, er ikke nødvendigvis det hele forklaringen.

Den nye teorien fremmer derimot et nytt syn: At tingene rundt oss utgjør en slags form for «utvidet bevissthet», snarere enn at de former en lukket, indre bevissthet. Dermed hevder Wiben Jensen – og andre tilhengere av teorien – at bevisstheten vår er spredd utover et stort område, og også i andre fysiske ting vi omgir oss med.

Han sier at de ikke lenger bare ting vi bruker som hjelpemidler i tenkningen – de er en del av selve tankeprosessen.

Følg @teknofil.no på Twitter!

Alzheimer og smartmobiler

Et av «bevisene» for den nye teorien er at personer med for eksempel Alzheimers kan huske mange ting dersom de skriver dem ned på lapper – selv om de ikke husker disse tingene uten lappene. På den måten blir lappene en del av deres bevissthet. En fysisk handleliste kan sies å være det samme. 

Interaksjon med mobilen kan kanskje være sterkere koblet til din egen bevissthet enn du trodde.
Interaksjon med mobilen kan kanskje være sterkere koblet til din egen bevissthet enn du trodde.Foto: Shutterstock 196910813

Smartmobilen er likevel en av de tingene vi har mest interaksjon med. Den har tatt over arbeidsoppgaver som før var fordelt på enormt mange andre ting, som notatblokker, adresselister eller leksikon.

Fordi smartmobilen har så enormt mange funksjoner, og samtidig er med deg overalt, tror de danske forskerne at den kanskje den tingen som er sterkest tilknyttet bevisstheten din. Eller rettere sagt, at mobilen er en del av den.

Teorien som ligger til grunn ble fremmet allerede i 1988 av den skotske universitetsprofessoren Andy Clark. Etter at han formulerte idéene ferdig i boken «Supersizing the Mind» i 2008 har imidlertid flere i filosofiske kretser fattet interesse for den, opplyser Videnskab.dk. 

Fungerer smartmobilen din som en «ekstern hjerne»? Kommentér i forumet!

Smartmobilen er enda nærmere oss enn vi tror:
Du deler bakterieflora med telefonen din »

(Kilde: Videnskab.dk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen