Smartmobilen gjør deg dum
Teknofil
(Bilde: Niklas Plikk, Teknofil.no)

Smartmobilen gjør deg dum

Søker du opp ting du egentlig vet?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bruker du smartmobilen din som din eksterne hjerne? For 15-20 år siden husket folk flest telefonnumrene til sine nærmeste, og måtte som regel finne veien ved hjelp av et fysisk kart. Smartmobilen forandret alt. I disse dager er det helt normalt å plukke nummeret fra kontaktlisten på telefonen, samt bruke Google Maps på mobilen for å finne frem. Ikke minst kan vi søke opp alt vi måtte lure på med noen tastetrykk, eller til og med spørre telefonen muntlig.

Hva gjør dette egentlig med måten vi tenker på, at vi ikke lenger trenger å tenke over slike ting, og at vi ikke trenger å huske noe? Det har forskere ved University of Waterloo i Canada undersøkt nærmere, skriver Phone Arena.

Vi slipper å tenke selv

I «gamle dager» måtte du lese veiskilt og kanskje spørre noen på veien for å finne frem. Nå har vi Google Maps og andre kart-apper.
I «gamle dager» måtte du lese veiskilt og kanskje spørre noen på veien for å finne frem. Nå har vi Google Maps og andre kart-apper. Foto: skjermbilde

I tre undersøkelser ble 660 deltakere først testet for ulike kognitive ferdigheter, som intuitiv- og analytisk tenkning, muntlig fremstillingsevne og tallforståelse. Deretter så forskerne nærmere på deltakernes mobilvaner, ifølge Science Daily.

Resultatet viste at de som hadde sterke kognitive evner, og som generelt tenkte mer analytisk enn intuitivt, brukte søkefunksjonen på smarttelefonen sin langt sjeldnere. Intuitive tenkere, som ofte handler på impuls eller intuisjon/magefølelse, ser derimot ut til å ty til smartmobilens søkefunksjon fremfor sin egen hjerne.

– De kan finne på å søke opp informasjon som de allerede vet, eller lett kan lære seg, men de er ikke villige til å gjøre et forsøk på å faktisk tenke over det, sier forskningsleder Gordon Pennycook fra University of Waterloo i en pressemelding.

I studien blir de intuitive tenkerne stemplet som late i forhold til de som tenker mer analytisk, og som bruker mobiltelefonen sin mindre til søk. Personer med høy intelligens går dessuten mer analytisk til verks når de skal løse et problem, skal vi tro forskerne bak studien.

– Kan gjøre deg dummere

Forskerne bak studien hevder at det er en økende trend å bruke smartmobilen, fremfor sin egen hjerne, til problemløsing. De er bekymret for hvilken betydning dette kan få i alderdommen. Ikke bare gjør det oss late, men det kan muligens også gjøre oss dummere.

– Vår forskning støtter at det kan være en sammenheng mellom hyppig smartmobilbruk og senket intelligens. Hvorvidt smartmobiler faktisk fører til lavere intelligens er imidlertid fortsatt et åpent spørsmål som krever ytterligere forskning, sier Pennycook.

Undersøkelsen viste derimot ingen korrelasjon mellom bruk av sosiale medier- eller underholdningsapper og høyere- eller lavere kognitiv funksjon. Ergo kan du fortsatt spille mobilspill og bruke Twitter uten å frykte for intelligensen. 

Hele studien, som heter «The brain in your pocket», finner du hos Science Direct.

Din eksterne hjerne husker plagsomt godt allerede, og verre kan det bli:
Hva om smartmobilen din ble enda smartere? »

(Kilder: Science DailyScience DirectPhone Arena)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen