Smarthusene på vei

Smarthuset er benevnelsen på et bosted der alt kan styres fra en eller flere konsoller, fjernkontroller eller stemmestyring. Med smarthus kan du ha flere fjernstyringsenheter hvor du enn måtte ønske. Fra disse enhetene kan du styre alt fra lys og varme til dørlåser og alarmsystemer.

Vi har hørt om disse smarthusene i snart 30 år, og de har vært tilgjengelige for de med de aller feiteste lommebøkene og til en viss grad for spesielt interesserte.

Av smarthusteknologier finner vi standarder som X-10, UPB, Homeplug Command and Control og Structured Wiring.

Blant nerdene er kanskje X-10 det mest kjente her til lands. Med X-10 får kaffetrakteren, vaskemaskinen og lysene sin egen adresse, og kan slås av og på fra PC-en. Det mest interessante med X-10 er at signalene går gjennom selve strømnettet, og ikke trådløst eller gjennom egne ledninger.

Teknologifirmaet ABI Research har studert markedet. De mener at salg og bygging av smarthus nå skyter fart, og kommer til å bli mye mer brukervennlig. Grunnen til det er introduksjon av en rekke nye teknologier de siste par årene, som for eksempel Z-Wave, ZigBee og Insteon. ABI Research mener dette bør føre til større tilgjengelighet og interesse for smarthus.

En fellesnevner hos utviklerne av alle de tre nye teknologiene er deres oppfatning av at smarthus tidligere har vært for dyrt, for vanskelig å installere og for vanskelig å bruke.

En annen viktig fellesnevner er at ingen av de nye teknologiene krever en sentral router, da hver enkelt enhet også fungerer som en "repeater". Det vil si at et signal fra node A til node C kan nå fram, selv om de er utenfor rekkevidde, ved at node B videresender signalet. Dette gjør systemene svært enkelt å montere.

Z-wave
Z-wave er en teknologi som bruker trådløs forbindelse. Rekkevidden på signalene er ikke mer enn 30 meter i åpen luft.

Teknologien er åpen, noe som betyr at hvilken som helst produsent kan bruke den i sine produkter. Z-wave har allerede avtaler med 100 uavhengige produsenter, og blant dem finner vi Danfoss, Intel, Intermatic, Leviton, Monster Cable, Universal Electronics, Wayne-Dalton and Zensys.

ZigBee
ZigBee kan på mange måter sammenlignes med Z-wave. ZigBee-produkter bruker trådløs forbindelse for kommunikasjon, med en rekkevidde fra 10 til 75 meter.

ZigBee er også en åpen standard, og har avtaler med over 150 produsenter. Blant dem Philips, som ellers har satser mye på interkompabilitet i hjemmet.

Insteon
Insteon er en standard som i stor grad ligner på den eldre standarden X-10, men skal være mer pålitelig, raskere og mer fleksibel enn den eldre standarden. Insteon-produkter kommuniserer gjennom både strømnett og trådløst.

Alle X-10-produkter støttes av Insteon. Det vil si at det allerede finnes grenseløst mange produkter som kan styres ved hjelp av denne standarden. Insteon har også avtaler med nærmere 100 produsenter, og vi finner blant andre Thomson på listen.

(Kilder: Wikipedia, ABI Research, ZigBee Alliance, Z-wave Alliance, Insteon Smartlabs technology)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen