TEST: Smartest av de smarte?
Test

Smartest av de smarte?

Testresultater

HTC P3300

Positive ting GPS, TomTom 6.0, FM-radio, styrekule, EDGE, Windows Mobile 5.0, 2,0 MP kamera, bilholder m/lader følger med. Stereo Bluetooth.
Negative ting Ikke skriftgjenkjenning, samme kontakt til lader og handsfree,
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4

Testresultater

HTC P3300

Positive ting GPS, TomTom 6.0, FM-radio, styrekule, EDGE, Windows Mobile 5.0, 2,0 MP kamera, bilholder m/lader følger med. Stereo Bluetooth.
Negative ting Ikke skriftgjenkjenning, samme kontakt til lader og handsfree,
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4
P3300 er litt bredere enn en vanlig mobiltelefon, mens den i høyde og tykkelse plasserer seg omtrent på snittet av moderne mobiltelefoner. Den er både lettere og tynnere enn modeller som S200 og TyTN, men har likevel plass for innbygget GPS og 2 megapiksler kamera. 

EDGE
Som mobiltelefon er den avansert, med rask nedlasting via EDGE. Den har tallrike funksjoner for kommunikasjon, som tale, SMS, MMS, e-post, MSN Messenger osv. Ønsker du det kan den også kjøre IP-telefoni. Til dette trenger du imidlertid ekstra programvare som kan lastes ned gratis fra tredjepartsleverandører. 

Komplett GPS-navigasjon
Som navigasjonsløsning for bil eller fotgjenger er den ganske enkelt suveren. P3300 leveres med den beste navigasjonsløsningen om bord, nemlig TomTom 6.0. GPS er innbygget, så her trengs ingen ekstra GPS-dings. Detaljerte kart over Europa følger med på DVD, og kan enkelt legges på mobilens minnekort ved hjelp av programvaren TomTom Home, som også ligger på DVD-en. Selv bilholder og billader følger med. 

Løsningen fungerer meget godt, og har blant annet forbedret visualisering av tunneler. Du kan også hente opp værvarsel for de kommende døgn i på en hvilken som helst adresse i Europa. Oppdaterte værdata og trafikkvarsler hentes ved behov. 

Varsler fotobokser
Vi hadde heller ingen problemer med å legge til fotoboksoversikt som gjør at vi nå i god tid blir varslet om både fotobokser og fartsgrense på stedet. TomTom-løsningen har så mange funksjoner og muligheter at vi her skal nøye oss med å si at det fungerer minst like godt på P3300 som på TomToms egen toppmodell. 

For ordens skyld: du kan bruke bilnavigasjon og snakke i telefonen samtidig. Kartet kommer tilbake på skjermen så snart du har slått nummeret, og stemmen som forteller deg hvor du skal kjøre er aktiv samme hvilket skjermbilde du har oppe.

Styrekule
Som PDA er P3300 rask og funksjonell. Den kjører Window Mobile 5.0 og har innbygget WLAN. Det er ikke støte for UPnP (Universal Plug&Play), men dette kan lastes ned gratis fra Microsoft. Nytt på P3300 er at den har "trackball" – en liten kule som kan rulles i ulike retninger og styre en musepeker på skjermen. I tillegg finnes et dreiehjul og de vanlige snarveiknappene. 

Styrekula på P3300 krever en del tilvenning. Sliter du med finmotorikken kan det være like greit å skru av funksjonen (klikk på den røde pilen på startskjermen for å aktivere/deaktivere pekeren). Du kan fremdeles rulle opp og ned i menyene, men vil ikke trenge den presisjonen som musen krever.

Det finnes ikke noe qwerty-tastatur på P3300, ut over det virtuelle tastaturet på skjermen. Muligheten for å trekke frem et fysisk tastatur som på TYtN er også den eneste funksjonen vi savner i P3300. Noen vil kanskje også savne 3G, i alle fall om du ønsker å streame video utenfor WLAN-områder. Vanlig filnedlasting går nesten like raskt med EDGE, som dessuten trekker mye mindre strøm enn 3G. 

Kontor
Vi har satt opp vår HTC med ActiveSync og får e-post som pushmeldinger til lomma. Det betyr at vi ikke trenger å hente e-post eller legge opp til regelmessige synkroniseringer mot serveren. Det hele skjer automatisk. Retter vi en kontakt på P3300 er den øyeblikket etter korrigert også på kontor- og hjemmePC. 

Tilsvarende rettes avtaler og andre felter i Outlook. 

Handsfree
Mange PDA-mobiler er skjemmet av dårlig lyd. På P3300 er lydkvaliteten meget god. En kraftig høyttaler gjør at du kan bruke telefonen som handsfree i bil. Når noen ringer trykker du på svarknappen og deretter på høyttaler (husk å bruke bilholderen – eller er dette ikke tillatt). Nå kan du snakke i mobilen mens du holder begge hendene på rattet. Skru av bilstereoen og sett volumet på topp. Det blir en nødløsning, men det går.

Telefonen har også FM-radio, noe vi ikke har sett på tidligere Windows-mobiler.

TP3300 har støtte for stereo Bluetooth (A2DP) og kan brukes sammen med stereoanlegg, hodetelefoner og annet utstyr med A2DP.

Siden det ikke er noe tastatur på telefonen må du ta godt vare på pennen som følger med. Det ligger en reservepenn i esken, men som med alle løse komponenter har slike skjermpenner en tendens til å fordufte. 

Håndskrift
Vi kunne også godt ha tenkt oss skriftgjenkjenning på P3300. Det finnes ikke, så her anbefaler vi at du kjøper et tilleggsprogram kalt CalliGrapher. Det kan lastes ned fra Internett og koster rundt 250 kroner med norsk språkpakke. 

Du kan selvsagt også velge å installere et bluetooth-tastatur til P3300. Vi fant drivere til vårt sammenleggbare FreedomInput-tastatur på nettet, og løsningen fungerer bra. 

Dette tastaturet har også norske tegn, så du slipper å øve inn en masse smarte tastekombinasjoner for å skrive æ, ø eller å. 

Batteri
Vi er også overrasket over hvor god batterikapasitet det er på P3300. Den kan ikke måle seg med de beste mobiltelefonene, men er bedre enn de fleste PDA-mobiler vi har sett. Normalt holder det å lade tre til fire ganger i uka.

I tillegg til bilhoder og billader følger det med stereo øreplugger som kobles til telefonens mini-USB-kontakt. Samme kontakt brukes av laderen, så en kombinasjon går ikke. Synd, for mange velger å bruke slik handsfree i bil, og da kan du ikke samtidig lade mobilen. 

Pris
HTC P3300 er en av de dyreste mobiltelefonene på markedet. Men du slipper å kjøpe bilnavigasjon separat, og dermed blir løsningen like vel rimelig. P3300 koster med TomTom 6.0 fullversjon mindre enn TomToms toppmodell koster.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen