Smartere, nærmere og full av sensorer
(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Smartere, nærmere og full av sensorer

Ikke overraskende ser Intel ser for seg en fremtid med stadig mer teknologi innblandet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

San Francisco/Tek.no: Det var ikke uten litt brask og bram Intels toppsjef Brian Krzanich i går åpnet utviklermessen Intel Developer Forum her på USAs vestkyst – med «IDF 15» flytende – eller snarere flyvende – rundt i den store konferansesalen.

Som i fjor var han tidlig ute med å peke på store og små utviklere som de virkelige stjernene i showet. Intel kan kanskje stå for maskinvare og hjelpe til med utviklerverktøy, men jobben med å omsette dette til ideer, løsninger og faktiske produkter er det i hovedsak andre som står for.

Flere og bedre sensorer

Krzanich gikk deretter nærmere inn på fokusområdene for årets IDF, og det er ingen tvil om noen av stikkordene er smart, nært og sensitivt. For å ta det siste først, er gode sensorer blitt stadig viktigere. Oppskriftsmessig ble Intels eget RealSense-kamera (Ekstra) dratt frem som eksempel, og vi fikk en kort skannedemonstrasjon med en mobiltelefon som hadde Googles Project Tango-teknologi.

Googles Project Tango med Intel RealSense.
Googles Project Tango med Intel RealSense. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Et annet eksempel viste oss en «butlerroboten» Relay, som blant annet bruker Realsense-kameraer til å orientere seg med. I det hele tatt ser det ut til å være mye som skjer rundt RealSense – også for spilling – og det vil vi naturligvis komme tilbake til i senere IDF-artikler.

Smarte ting på nett

automat.
automat. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

I beste IoT (Internet of Things eller Tingenes Internett)-ånd er det også fokus på at ting skal være smarte – og ikke minst tilkoblet nettet på en eller annen måte. Fremtidens kioskautomat trenger du ikke engang røre for å bruke – RealSense igjen – og fremtiden er visstnok ikke lenger unna enn neste år. Da skal N&W Global Vending rulle ut rundt fem tusen slike tilkoblede automater.

Og så har vi naturligvis «wearables», altså smarte ting som kan festes på kroppen. Det siste året har vi sett en enorm økning i forskjellige typer av klokker, armbånd og smykker som er stappet med sensorer – og gjør at det er selskaper der ute som vet mer om dine aktivitets- og sovevaner enn du nok er klar over selv.

Her er det ingen ting som tyder på at veksten i dette markedet vil stoppe opp med det første.

Greg McKelvey fra Fossil Group kunne vise frem noen av sine nyvinninger.
Greg McKelvey fra Fossil Group kunne vise frem noen av sine nyvinninger. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

– Det handler om å kombinere funksjon og stil, sa Greg McKelvey, executive vice president og chief strategy and marketing officer fra Fossil Group.

Denne gjengen er ikke spesielt kjente her hjemme, men er store innen armbåndsur på det amerikanske markedet. De har dessuten kjente merkenavn som Burberry, Diesel, Michael Kors, Marc by Marc Jacobs og DKNY i porteføljen.

Liten sak ment for store ting

Krzanich viste oss også den lille Curie-modulen, som riktignok ble papirlansert for et drøyt halvår siden, men ikke mange har fått leke seg med ennå. Curie er spesielt utvilket for enheter du har på kroppen, er på størrelse med en knapp og kan bygges inn i langt mer enn den større Edison-brikken.

Ikke akkurat stor: Intel Curie.
Ikke akkurat stor: Intel Curie. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

– Vi tror denne vil revolusjonere idretten, sa Krzanich, og pekte på at man med slike sensorer plassert på strategiske steder ikke bare kan måle prestasjoner på nye måter i konkurranser, men at dette også vil være et verdifullt verktøy for å perfeksjonere trening.

Curie-modulen har en Quark-prosessor (Ekstra), 6-akset bevegelsessensor med akselerometer og gyroskop, Bluetooth Low Energy og 384 kilobyte flashminne. Hele sulamitten kan drives av et batteri på størrelse med en mynt.

Modulen skal etter planen leveres ut til visse partnere i løpet av årets fjerde kvartal – amatørutvilkerne får altså vente enda litt til.

Intel har dog ikke helt glemt grasrota og de mange «makers» – altså skapere eller ganske enkelt vanlige folk som fikler med teknologi og alskens dupeditter – som det er en del av på den andre siden av dammen. Her har Intel nå inngått partnerskap med Mark Burnett, en produsent som har mange populære TV-programmer på samvittigheten, blant andre The Voice og Robinson USA.

De går snart i gang med TV-showet «America's Greatest Makers», hvor premien er en million dollar – noe som sikkert vil sette enda litt fart i diverse garasjeprosjekter.

Også britene gjør sitt for å motivere nye generasjoner:
BBC skal gi bort en million små datamaskiner >>>

Vi gjør oppmerksom på at Intel betaler for reise og opphold i forbindelse med IDF.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen