Smarte skjermer

I løpet av kort tid vil Samsung utvikle en tretommers oled-skjerm med en imponerende oppløsning på 800 x 480 bildepunkter. Skjermen vil benytte seg av en ny teknikk som gjør at det kreves en tredjedel færre subpiksler enn i en tradisjonelle oled-skjermer, og det er dette som gjør det mulig å ha såpass høy oppløsning på et så lite areal.

Les mer:
- Bygg din egen mobil
- Nyrørte rykter om PSP-mobil
- Mobilen.no på mobilen

Et bildepunkt, eller piksel, består vanligvis av tre under-piksler, eller subpiksler i fargene rødt, grønt, og blått. Hvitt eller gråtoner får man av at subpikslene har samme lysstyrke. Størrelsene på selve punktene varierer, men hittil har man altså vært avhengige av alle tre subpiksler for å skape en piksel.

Den nye teknologien kalles for Pen Tile RGB, og denne teknikken gjør at man kan danne alle farger med bare to subpiksler. Den ene er fortsatt grønn, men den andre veksler mellom å være blå eller rød. Selv om litt av informasjonen blir fjernet fra punktet, blir også pikslene tettere sammenpakket og det menneskelige øyet skal ikke kunne se noen fargeforskjell. En enda mer videreutviklet teknikk kalles Pen Tile RGBW og gjør at den grønne i tillegg kan slippe igjennom lyset ufiltrert, altså et hvitt punkt. Dette skal gjøre skjermen mer lyssterk.

Firmaet bak oppfinnelsen heter Clairvoyante (www.clairvoyante.com), og samsung regner med å prototypen klar i løpet av få måneder. Skjermen kommer sannsynligvis i masseproduksjon i tredje kvartal 2008.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen