Smarte fototriks hjelper deg å se lysretningen
(Bilde: Frank Donnino)

Smarte fototriks hjelper deg å se lysretningen

Noe så enkelt som en klinkekule kan gjøre underverker i felten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med ujevne mellomrom dukker det opp idéer til effektive fototriks som kan bidra til å heve kvaliteten på fotograferingen ved hjelp av primitive grep, og som gjerne ikke krever mer enn vanlige husholdningsgjenstander.

Nå melder fotonettstedet ISO1200 om en fotograf som har særdeles enkelt, men akk så nyttig tips på lur. Tipset kommer fra en bryllupsfotograf ved navn Frank Donnino og dreier seg rett og slett om enkel metode for å avgjøre nøyaktig hvilken retning lyset kommer fra når man tar bilder.

Donnino forteller i en egen video at han ofte opplevde at han hadde problemer med å finne ut hvilken retning personene som han fotograferte skulle dreie ansiktet for å oppnå det ønskede gjenskinnet i øynene. Dette kan være særlig vanskelig under utendørsfotografering hvor lysretningen kan være vrien å se.

Brukte svart klinkekule

For å bøte på dette fant Donnino ut at det fungerer meget bra å simpelthen holde en svart glassklinkekule mellom tommelen og pekefingeren, og holde den oppe i samme høyde som ansiktet til motivet.

På denne måten vil gjenskinnet være meget godt definert på klinkekulen, og deretter det bare å dreie på klinkekulen for å finne ut hvilken retning nesen bør peke for å plassere gjenskinnet på riktig sted og med riktig synlighet.

Klinkekulen fotografen brukte hadde en diameter på 2,5 centimeter og hadde en matt overflate. Han anbefaler imidlertid å bruke en blank kule, og det er essensielt at fargen er svart.

Donnino demonstrerer den meget enkle teknikken i en tre minutter lang video som du kan se hos ISO1200.

Her er et annet, enkelt tips: Slik lager du et pinhole-kamera av en Pringles-boks »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen