(Bilde: Chao Zhang)

Smart-sensor viser om maten er råtten eller ikke

Mer treffsikker ene både nesa og best-før-datoen.

Selv om de fleste produkter fra matbutikken er merket med best før-datoer, er det ikke alltid like lett å vite om de egentlig er ferske nok for å konsumeres. Du kan alltids putte nesen din ned i melkekartongen for å sjekke om den har surnet eller ikke, men dette er verken en hyggelig opplevelse eller en veldig eksakt målemetode. 

Nå har kinesiske forskere ved Peking-universitetet i Beijing kommet på en løsning som er mer nøyaktig enn både nesa og dato-merkingen: En fargekodet «smart-sensor». 

Endrer farge når maten blir dårlig

Den lille sensoren er ikke større enn en liten ert, og kan puttes på for eksempel en melkekartong for å måle om den har surnet eller ikke. Fargen på det lille merket endres basert på hvor ferskt produktet den skal måle er. Skalaen går fra 100 prosent fersk til 100 prosent råtten.

Hvis produktet er helt ferskt, vil merket være rødt. Når maten begynner å bli dårlig, for eksempel når melken begynner å surne, blir merket mer og mer gulaktig, før det til slutt blir grønt, og dermed "100 prosent råttent". 

Billig og enkelt

Sensoren fungerer ved at bittesmå nanotråder av metall reagerer på mikrober i maten. Når verdiene endrer seg, endres også fargen. Produktet skal være utrolig billig å lage, og koster kun rundt seks øre å plassere på et hvilket som helst matprodukt. 

Det er fortsatt ikke sikkert når vi vil se slike smart-tagger på matproduktene våre, eller om det en gang vil bli masseprodusert. Foreløpig er det kun på forskningsstadiet, og ble vist frem på en presentasjon hos American Chemical Society. Forskerne er imidlertid i ferd med å ta kontakt med produsenter, som kanskje vil bruke smart-merkene på produktene sine.

Det er ikke alltid lurt å spise fersk mat heller: 
Faller maten på bakken blir den dårlig etter fem sekunder »

(Kilde: Cnet via Ubergizmo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen