(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Smart radio kan gi oss mye bedre mobildatanett

Utnytter frekvenshull slik at alt blir mer effektivt.

Hardware.no/Skagerrak: Dagens nettbruk krever bredbånd med skikkelige muskler. Det dukker stadig opp nye dingser som skal ha nettilgang – ofte omtalt som tingenes Internett – og de dingsene vi har bruker stadig mer båndbredde. For eksempel kan den første iPad-modellen trekke opptil 35 Mbit/s, mens dagens modeller kan legge beslag på opptil 90 Mbit/s. Økningen på tradisjonelt bredbånd har gjerne ligget på rundt 40 prosent i året, men der det virkelig eksploderer er mobilt bredbånd.

Ifølge Telenor Norge har datatrafikken over mobilnettet vokst med hele 1300 prosent fra 2011 til 2014. På verdensbasis skjer 80 prosent av denne trafikken skjer mens vi sitter hjemme, et sted der det ikke er spesielt optimalt med tanke på dekning. Et alternativ som bransjen snuser på her er såkalte småceller, et konsept som går ut på at du får en basestasjon i miniatyr hjemme hos deg selv.

I tillegg til en stadig økning i IP-trafikken skjer det ting på TV-fronten også. Netflix kjører på med innhold i 4K, og også andre aktører snuser på det samme. Som om det ikke var nok vises det stadig oftere frem 8K-innhold, og i Japan er det snakk om å starte med 8K-sendinger i 2016.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (2)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen