(Bilde: Shutterstock)

Snart kan legen din fjernjustere dosen

Nytt smart-plaster kan sprøyte ut medisin.

Noen av utfordringene ved å bruke medisiner er at du kan du glemme å ta dem, at de gir plagsomme bieffekter eller at legen glemmer å fornye resepten. Videre kan både misbruk og overdoser forekomme.

Derfor har forskere i lang tid forsøkt å komme frem til en løsning som gjør det mulig å sjekke pasientens verdier for å kunne gi riktig mengde medisiner til enhver tid. Ikke minst ville det vært nyttig for mange å slippe å huske på å ta medisinene sine til gitte tider av døgnet.

Smart-plaster

Ifølge The Verge har sørkoreanske forskere nå kommet et langt skritt videre med teknologi som kan løse en del av disse problemene. De har nemlig utviklet et smart-plaster som gjør det mulig å gi medisin døgnet rundt – når du trenger det –, men samtidig måler plasteret når du har fått nok.

Det to tommer store plasteret er laget av tøyelige nanomaterialer, med varmeaktiverte «silica nanopartikler» som altså kan administrere medisiner. I plasteret sitter det sensorer for både kroppstemperatur og muskelaktivitet, som i enkelte tilfeller skal kunne være nok til å justere dosen.

Spesielt godt egnet for Parkinson-rammede

Særlig Parkinson-rammede nevnes som potensielle brukere av disse plasterne. Dette fordi muskelspasmene kan være svært forskjellig fra gang til gang, og på grunn av sensorene i plasteret, kan personen som er under behandling får riktig mengde medisin.

Det plasteret foreløpig mangler, er muligheten til å fjernjustere medisinene. Utviklerne lover imidlertid at dette vil være mulig i fremtiden. Hvis plasteret kan kobles opp mot trådløse nettverk, skal også legen kunne justere dosen fra legekontoret sitt.

På tide å legge lavkarbo, supermat og kaloritelling på hylla?
Ny slankepille blir til en ballong i magen »

(Kilder: The Verge, Nature Nanotechnology)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen