Dette er helt feil plassering på flere måter...
Tips
Dette er helt feil plassering på flere måter...

Smart plassering av bærbar

Få kjøligere og mindre støyende PC med dette tipset.

De fleste datamaskiner har tre faktorer som er tett knyttet opp mot hverandre: strømforbruk, varme og viftestøy. Hardtarbeidende PC-er bruker som kjent strøm, og det meste av denne energien omdannes til varme. Ettersom høye temperaturer kan bety kortere levetid, eller i verste fall døden for flere av datamaskinens komponenter, har de fleste datamaskiner en vifte som flytter luft over varme områder. Jo varmere datamaskin, jo mer luft behøves, og jo hardere må viftene jobbe.

Ønsker du deg mindre støy må du altså holde temperaturen nede, og da kan vi si som eiendomsmeglerne: plassering, plassering og plassering.

Unngå varmekilder

Hvis den omliggende temperaturen er lav, vil den luften som strømmer gjennom datamaskinen kjøle mer effektivt, som igjen gjør at viftene ikke trenger å jobbe like hardt. Du trenger ikke sette deg i kjelleren, men prøv å unngå spesielt varme områder. Det være seg å plassere datamaskinen i sola eller ha den på bordet over varmeovnen.

Det også viktig at datamaskinen får "puste". De fleste bærbare suger inn luft fra undersiden, så dersom du for eksempel bruker den i senga eller på andre myke underlag vil dette kunne hindre fri luftgjennomstrømming og god kjøling. Dette får vanligvis viftene til å legge inn høygiret, som igjen betyr mer støy.

Med stativ for bærbare, som dette fra Cooler Master, kan du unngå overoppheting. Både for deg og datamaskinen.
Med stativ for bærbare, som dette fra Cooler Master, kan du unngå overoppheting. Både for deg og datamaskinen.

Ekstern hjelp

Er du spesielt glad i å sitte med den bærbare på fanget, har du kanskje allerede fått opp øynene for stativ eller "plater" lagd nettopp for dette. I tillegg til å gi den bærbare litt mer pusterom, er noen av disse også utstyrt med spesielt stillegående vifter som gir ekstra kjøling. Dette kan være å foretrekke fremfor en hissig laptopvifte på full spinn.

På varme sommerdager kan selv en vanlig bordvifte hjelpe litt. La luftstrømmen kjøle ned både deg og PC-en.

Flere småtips får du på vår faste tips-side.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen