Smart oppfinnelse kan gi mye bedre mobilskjermer
(Bilde: Shutterstock)

Smart oppfinnelse kan gi mye bedre mobilskjermer

Gir mange ganger bedre kontrast og lystyrke enn hva vi har i dag.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I slutten av 2001 kom Ericsson med det som skulle bli den første mobiltelefonen med fargeskjerm. Modellen het T68, og siden den gang har fargene blitt mange flere og skjermene langt større og skarpere.

Nå kan professor Stephen Y. Chou ha funnet opp det som kan bli fremtidens teknologi når det kommer til LED-skjermer på mobiltelefoner. Forskjellen fra dagens alternativer er på papiret enorm, melder Phys.org.

Utnytter LED-teknologien langt bedre enn i dag

På brorparten av dagens mobiltelefoner brukes det LED-teknologi i skjermene, og per dags dato kan en slik diode kun gi deg mellom to og fire prosent av lyset den genererer. Det betyr med andre ord at alt fra 98 til 96 prosent av lyset forblir inne i dioden, og på den måten påvirker levetiden betydelig.  

Her er en illustrasjon av den nye teknologien. .
Her er en illustrasjon av den nye teknologien.Foto: Stephen Y. Chou

Dog har forskere klart å øke denne marginale prosenten helt opp til 38 prosent. Dette er jo betydelig mer enn dagens teknologi, men fortsatt ikke i nærheten av hva professor Stephen Y. Chou ved Princeton-universitetet i USA har utviklet. 

Har forbedret lysstyrke og kontrast med nanoteknologi

Professoren har nå ved hjelp av nanoteknologi klart å gjøre LED-diodene enda bedre. Resultatet er at diodene nå klarer å gi fra seg hele 60 prosent av lyset den lager. 

Samtidig som lysstyrken er betraktelig forbedret, har også kontrastnivået tatt et realt sprang. Kontrastnivået til de nyutviklede LED-skjermene skal ifølge nettsiden øke med hele 400 prosent. Ved at diodene ikke lenger samler på så mye av energien de utvikler, vil dette også påvirke levertiden betraktelig. 

Oppfinnelsen er fortsatt på et tidlig stadium, og det gjenstår en del testing og patentering før teknologien tar steget videre til mobiltelefonen din. Likevel må vi si at dette virker svært lovende, og ikke minst spennende. 

Hva tror du om oppfinnelsen? Diskuter i forumet nedenfor. 

OLED er en annen type teknologi som ofte brukes i mobiltelefoner og TV-er
Her kan du lese om hvordan teknologien fungerer (Ekstra) »

(Kilde: Phys.org)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen