TEST: Smart mobilholder som ikke ødelegger interiøret
Test
(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Smart mobilholder som ikke ødelegger interiøret

Med denne og en app på mobilen trenger du ikke GPS i bilen.

Ifølge loven er det påbudt å ha mobiltelefonen festet i nærheten av rattet og synsfeltet ditt når du benytter mobiltelefonen med håndfriløsning i bil. Det holder altså ikke å ha en Bluetooth-håndfriløsning og mobilen i lommen, uansett om du har talestyring på den. En holder til mobilen er imidlertid ikke bare kjekt å ha for å holde seg på rett side av loven, det er også det perfekte tilbehøret hvis du vil bruke mobiltelefonen som navigasjonsløsning når du er ute på tur.

Både TomTom og Navigon har utmerkede navigasjonsløsninger for smartmobiler, og har du en Android-mobil kan også gratisløsningen i Google Maps gjøre nytten – og erstatte kostbare integrerte navigasjonsløsninger.

Det er mulig å feste mobiltelefonen flere steder i bilen, men hvilke muligheter du har varierer mye fra bilmerke til bilmerke.
Det er mulig å feste mobiltelefonen flere steder i bilen, men hvilke muligheter du har varierer mye fra bilmerke til bilmerke.Foto: Brodit.se

Holdere til alle biler og mobiler

Det svenske selskapet Brodit skal ifølge den norske importøren og forhandleren THandel.no kunne levere monteringsutstyr for så godt som alle biler og mobiltelefoner på markedet. Og de lover at du skal slippe å borre, skru eller på andre måter ødelegge innredningen i bilen.

Monteringsløsningene festes på dashbordet i bilen, slik at du slipper sugekoppløsninger som enten ramler av etter en tid eller som kanskje til og med sperrer for deler av synsfeltet.

Vi har opp gjennom årene prøvd ut utallige ulike monteringsløsninger for mobiltelefon i bil, og har ennå til gode å finne en løsning vi mener er perfekt. Vi bestemte oss derfor for å teste ut Brodit-løsningen.

Brodit har laget en konfigurator som gjør det enklere å finne frem i jungelen av monteringsløsninger.
Brodit har laget en konfigurator som gjør det enklere å finne frem i jungelen av monteringsløsninger.

Totrinns-rakett

Monteringssettene fra Brodit består av to deler: selve festeanordningen som monteres på dashbordet, og holderen til mobilen. Festeanordningen kalles ProClip, og leveres til de aller fleste bilmerker og -årsmodeller.

Festene spesiallages til hvert bilmerke og produseres i Sverige. De finnes i et stort antall ulike utforminger, beregnet på plassering på ulike steder i bilen. For å gjøre det lettere å finne riktig ProClip til bilen, har Brodit laget en egen konfigurator hvor du kan taste inn registreringsnummeret til bilen din for å automatisk finne riktig ProClip. Du kan også manuelt velge bilmerke, type og årsmodell fra en liste.

Når du har funnet riktig ProClip, må du velge hvilken mobiltelefon du vil ha holder til. Det finnes også holdere for nettbrett. Dermed har du mulighet til å montere iPad-en på dashbordet og bruke for eksempel navigasjonsløsningen fra Navigon på denne. Undertegnede har forsøkt dette tidligere, men konkluderte med at iPad-en nok i mange biler er i største laget til å ha på dashbordet – men i store biler kan det kanskje ha sin hensikt.

Brodit har også løsninger som gjør det mulig å montere en iPad i bilen. Både TomTom og Navigon har navigasjonsløsninger som er optimalisert for iPad.
Brodit har også løsninger som gjør det mulig å montere en iPad i bilen. Både TomTom og Navigon har navigasjonsløsninger som er optimalisert for iPad.Foto: Kurt Lekanger

Enkel montering

Vi bestilte en ProClip for en Mazda 6 og iPhone 4S. Monteringen var enkel og grei. Det fulgte med et lite plastverktøy som lot oss lirke på plass ProClip-holderen innimellom skjøtene mellom ulike deler av dashbordet. Med dobbeltsidig tape plassert på de rette stedene på holderen satt alt godt fast til slutt – nesten som om det skulle vært skrudd fast. Men siden det ikke er noen skruer, er det enkelt å fjerne ProClip-holderen senere, uten skader på dashbordet.

Selve mobilholderen må skrus fast på ProClip-festet med fire skruer. Dessverre leverer ikke Brodit universalholdere til mobil, men hvis du har behov for å bruke flere ulike mobiltelefoner i bilen finnes det en type feste som lar deg klipse av og på holdere til ulike mobiler uten å skru fast festet. Vi fikk levert en tredjeparts universalholder i tillegg til iPhone-holderen, og denne lot seg fint montere på ProClip-festet. Men kvalitetsfølelsen var ikke den samme som på det originale Brodit-festet til iPhone, og dessuten var de medfølgende skruene for lange slik at de gikk tvers gjennom plasten i ProClip-festet. Vi fant imidlertid noen andre skruer som vi benyttet i stedet.

Smart løsning

Vi mener denne monteringsløsningen er både smart og gjennomtenkt, og det at det finnes en løsning du kan bruke nesten uansett hvilken kombinasjon av bil og mobil du har, er et stort pluss.

Prisen på løsningen varierer avhengig av bil- og telefonmerke, men for undertegnedes Mazda 6 endte ProClip-festet på 223 kroner og iPhone 4S-festet på 479 kroner.

Les også om disse håndfriløsningene:

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen