Smart Charger 8000 skaper orden i ladekaoset
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Smart Charger 8000 skaper orden i ladekaoset

Kan «hurtiglade» fem enheter samtidig fra bare ett støpsel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Arctic Smart Charge 8000

  • Antall USB-porter: 5
  • Mål 8,3 x 8,3 x 3 centimeter
  • Ladespenning: 5 volt, opp til 8 ampere
  • Strømforbruk: Opp til 40 Watt
  • Pris: 299 kroner (NetOnNet)

Mobiltelefoner, nettbrett, smartklokker, Bluetooth-høyttalere, trådløse hodetelefoner, spillkontroller, USB-vifter og actionkameraer er bare noe av det utstyret du gjerne lader med en USB-lader. Noen av disse dingsene kan du lade med en hvilken som helst USB-lader, andre krever et minimum av strømstyrke (ampere) på ladekontakten før de tar til seg energi.

SMART-CHARGE-8000.
Smart Charge 8000 fra Arctic erstatter fem ordinære ladere. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Erstatter fem ladere

Etter mange år med fascinasjon for elektroniske duppeditter ser hjemmekontoret ut som en jungel av kjedekoblede forgrenere, der ladere i ulike størrelser og fasonger slynger sine tynne kabler mot enhver krik og krok der det er mulig å plassere ett eller annet som trenger lading.

Så da Smart Charger 8000 fra produsenten Arctic dukket opp i redaksjonen så jeg mitt snitt til å teste den ut i praksis.

Arctics Smart Charger 8000 er en liten sort boks på drøyt 8 x 8 x 3 centimeter. På den ene siden har den inngang for en standard apparatkabel, mens den på motsatt side har fem USB-kontakter. Mest av alt likner det på en USB-hub, men den kan ikke brukes for å koble dingsene dine til en PC.

Bruk dine egne kabler

Apparatledningen følger med, og er én meter lang. USB-kabler må du holde deg med selv. Alternativet hadde vært å selge laderen med flere kabler og overganger for å sikre at den passer med alt som er av gamle og nye standarder. Det resulterer som regel i at du får med en hel masse plugger du aldri vil få bruk for, samtidig som den du virkelig trenger enten mangler eller er av så dårlig kvalitet at du ikke har glede av den særlig lenge.

Har du noen gang kjøpt en universallader vet du hva jeg snakker om. Her må du altså lade dingsene dine med kablene du fikk med når du kjøpte disse.

Den lille klossen like til høyre for midten av bildet er Smart Charge 8000. Den gjorde det kanskje ikke så veldig mye ryddigere på skrivebordet mitt ...
Den lille klossen like til høyre for midten av bildet er Smart Charge 8000. Den gjorde det kanskje ikke så veldig mye ryddigere på skrivebordet mitt ... Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Prøvekjøring

Jeg rydder plass på skrivebordet, napper ut en av de minst kurante mobilladerne, og plugger inn kabelen til Smart Charger 8000.  En liten gul diode på toppen er eneste tegn på at laderen nå er klar til bruk. Så henter jeg frem en eldre iPad, et nettbrett fra Samsung og en smartklokke jeg vet er kresen på strømforsyningen.

I de siste kontaktene setter jeg en Huawei Ascend Mate 7 og en Samsung Note 4. De to siste har nemlig mulighet for å utnytte såkalt hurtiglading. Det betyr at de trekker mer strøm fra laderen enn andre telefoner, forutsatt at laderen er istand til å levere dette.

Energiforbruk som en vanlig lyspære

Laderen har fem porter, og kan tilsammen levere en elektrisk støm på 8000 mA. En vanlig mobillader leverer fra 1000 til 1500 mA, med en spenning på 5 volt. Samsungs hurtiglader leverer 2000 mA med 5 volt, eller 1670 mA med 9 volt. Alt i alt kan Smart Charge altså levere en effekt på 40 Watt, noe som tilsvarer energiforbruket til én av de mest vanlige glødelyspære du har (hadde) i hjemmet ditt.

Jeg merker også at laderen blir litt varm under bruk, men ikke så varm at det bekymrer meg. 

Om du belaster laderen for mye, vil den gule dioden blinke. Da er det bare å nappe ut kabler til blinkingen gir seg. Men enå har jeg ikke opplevd at dette har skjedd. Selv ikke når jeg samler sammen fem iPader med flate batterier og kobler dem til Smart Charge samtidig.

20150722_101549.
Fem USB-porter er ikke så dumt. Men egentlig kunne jeg trenge en med minst ti porter. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Ikke sånn hurtiglading

Laderen fra Arctic fungerer omtrent som forventet. Den lader de fleste dingser i optimal hastighet, men den klarer ikke å hurtiglade telefonene som har en spesiell funksjon for dette.

Smart Charge har en innebygget beskyttelse som skal hindre at den leverer mer energi enn den er konstruert for, og blir overopphetet. Den skal heller ikke levere mer energi på hver port enn utstyret du kobler til vil tåle. Det er derfor Artic kaller den for Smart Charge, selv om jeg synes det er vel så smart at jeg nå kan bytte ut fem ladere med én.

Eller?

Resultatet ble selvfølgelig ikke at jeg pakket bort en eneste lader. I stedet kan jeg nå lade enda flere dingser på en gang.  

Sjekk også hvordan mobilen kan leve litt lenger uten tilgang til stikkontakten >>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen