Smaken av hund

Hovedtemaene som tas opp i dokumentaren er Gilde, Prior, Tine og Felleskjøpets påstander om at deres mat er miljøvennlig, sunn, kortreist, ikke industrialisert slik den er i andre land, og at de følger forskriftene om at husdyr ikke skal spise mat utvunnet fra sin egen art. Noen av styremedlemmene i disse bedriftene innehar også verv i instanser som politisk regulerer matproduksjon og husdyrhold, og den demokratiske faren ved dette blir også berørt.

Er dette vår fremtide søndagsmiddag?
Er dette vår fremtide søndagsmiddag?

Store doser snert

Spørsmålene dokumentaren har satt seg fore å undersøke har mange problemstillinger, og regissørene har klokelig valgt å fokusere på noen få, forhåpentligvis også de mest graverende sakene de fant. Temaene presenteres på en underholdende og lettfattelig måte, med mye snert og spiss humor, som gjør seeren mer mottakelig for filmens problemstillinger enn om dokumentaren hadde vært mer formell.

Det brukes også en del uortodokse og Michael Moore-aktige metoder for å gjengi hva PR-representanter og markedsføringspersonale sier når de er helt ærlige, det vil si, når de tror de kan snakke fritt. Det er meget interessant å høre, selv om det kanskje er en litt tvilsom metode. I tillegg blir forskere og ansatte intervjuet for å bidra med kritikk eller utdypning av sakene, og det gir dokumentaren en viss grad av objektivitet.

Det er ikke vanskelig å forstå hva som er regissørenes meninger, men de greier å holde balansen mellom subjektivitet og tendensiøs fremstilling, kanskje fordi de sjelden kommenterer noe av det som blir sagt, men lar publikum selv få være vitne til hva markedsføringsekspertene og matprodusentene faktisk presterer å si.

Teknisk dyktighet

Nøye utvalgte intervjuer og uttalelser, reklamefilmer og markedsføringsmateriell og sjokkerende opptak som regissørene selv har gjort fra innsiden av norsk matproduksjon er bildematerialet "Smaken av hund" består av. Bilder fra matprodusentenes visuelle nasjonalromantikk blir med ett satire, og sammen med oppskrudde farger og effektiv klipping, repetering og understreking, klargjøres og forsterkes dokumentarens budskap. Når disse bildene får intens musikk som veksler mellom det dramatiske, det tragiske og det ertende lagt til seg, blir resultatet både vittig, overraskende og helt umulig å overse. Det tekniske ved dokumentaren er meget dyktig gjort, og styrker regissørenes sak fullt ut.

Hvordan smaker egentlig hund?
Hvordan smaker egentlig hund?

Noe av det beste ved dokumentaren er likevel at fagfolk har blitt brakt inn, noe som gir dokumentaren betydelig mer tyngde. Men skal man gjøre som dokumentaren mener man skal, nemlig være kritisk til det media presenterer, kan man lure på agendaen til de som uttaler seg. Et større antall kommentarer fra fagmiljøer, hadde gitt dokumentaren enda mer troverdighet.

Spørsmålene kunne også vært mer nærgående, journalistikken enda mer gravende, selv om det som blir gjort i filmen er nok til å gjøre flere PR-representanter rasende foran kamera. Men man skjønner samtidig også hvorfor spørsmålene blir så vanskelige å svare på. For som dokumentaren kommer frem til er spørsmålet ikke om Norges landbruk er industriell eller ikke, for det er det i aller høyeste grad. Spørsmålet blir heller om det som skjer på landsbygda skal fremstilles slik det faktisk foregår, og det er det tydelig at matprodusentene ikke ønsker, for da kunne det jo tenkes at flere reagerte mot det.

Konklusjon

Jon Martin Førland og Are Syvertsen informerer klokelig ved dokumentarens begynnelse at filmen fremstiller deres subjektive meninger. Dokumentaren er både tendensiøs og subjektiv, men under all kryssklippingen og den melodramatiske musikken, er den først og fremst informerende. "Smaken av hund" presenterer informasjon som vanligvis blir tilbakeholdt og oppfatninger som de fleste av oss nok vil være enige i, når vi gjennom dokumentaren får vite hva som foregår. Med glimt i øyet og sterk vilje til å informere, presenteres materialet på en underholdende og meget slagkraftig måte. Mer kan man knapt kreve av en dokumentar.

Se trailer til filmen her.

Smaken av hund

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen