TEST: Småvokst skjønnmaler
Test

Småvokst skjønnmaler

Testresultater

Olympus E-420

Positive ting Lavest pris, gode bilder, masse funksjoner.
Negative ting Tregt, mangler skikkelig bildestabilisering.0

Testresultater

Olympus E-420

Positive ting Lavest pris, gode bilder, masse funksjoner.
Negative ting Tregt, mangler skikkelig bildestabilisering.0
Olympus har lenge fokusert på å lage kameraene så små som mulig, og E-420 føyer seg inn i rekken av disse. Med en vekt uten objektiv og batteri på kun 380 gram er dette kameraet nesten hundre gram lettere enn nærmeste konkurrent i denne testen.

Smått og godt
De ytre målene er også minst. Grepet kan nok føles litt smalt og tynt for mennesker med store hender, for kamerahuset er utformet uten den vanlige «utbulingen» som danner et grep for høyrehånden. Resultatet er et speilreflekskamera som omtrent er så lite som det kan bli.

Objektivet som følger med i vår testpakke er et ordinært zoomobjektiv på 14-42 mm. Det har en egen fokusring for manuell fokusering, men ikke avstandsskala. Det har heller ikke stabilisering, noe som også mangler i huset. Den eneste formen for bildestabilisering i dette kameraet er digital stabilisering, som et eget program under scene-menyen. Dette regnes som den svakeste formen for bildestabilisering.

Brukervennlighet
Betjeningen av kameraet er relativt rett fram, selv om norsk menyspråk ikke er innebygd. Dette lar seg laste ned fra nettet, men er altså noe du må ordne selv. Det nærmeste innebygde språket er dansk.

Dette kameraet er akkurat som forgjengeren sin avansert og enkelt på en gang. På skjermen har det de mest detaljerte innstillingsdataene og flest oppsettsmuligheter av alle kameraene vi har inne til test.

På den andre siden tilbyr kameraet hele 18 «scene-innstillinger», altså ferdige innstillinger for spesielle forhold. Slike fabrikkinnstillinger finner vi vanligvis kun i kompaktkameraer, men det er ingen tvil om at disse funksjonene kan hjelpe den uerfarne speilrefleksfotografen med å få bedre bilder også. Det var Olympus som begynte med «Live View», altså å kunne vise søkerbildet på skjermen, og ta bilder slik i stedet for å bruke søkeren. Dette er selvsagt også dette kameraet utstyrt med.

Bildekvalitet
Det er også flere redigeringsmuligheter innebygd. Olympus teller åtte slike funksjoner, og her finner vi blant annet justering av skygger i bildet, rødøyefjerning, beskjæring, svart/hvitt og sepia konvertering, justering av fargemetning og justering av størrelsen av bildet.

Bildekvaliteten er den beste i utvalget vårt. I dagslys får vi bilder som er svært skarpe, har rene og troverdige farger, og har lite feil. Det er heller ingenting å si på dynamikken, der detaljer i dype skygger kommer fram, selv om det er deler av bildet som er sterkt belyst.

I mørket stiller dette kameraet langt dårligere, med en ISO-innstilling på 1600 (maks), fikk vi drøyt med bildestøy. Derfor er det å anbefale å redusere denne innstillingen, og dermed kommer kameraet til kort ettersom det ikke har god bildestabilisering innebygd. Dette er imidlertid eneste innvending, kameraet tar som regel utmerkete bilder.

Konklusjon
Vi plasserer dette kameraet på tredjeplass med terningkast fem. Bildekvaliteten, ferdiginnstillingene, størrelsen og prisen trekker alle opp. At du må kjøpe et annet og langt dyrere objektiv for å få stabilisering, i tillegg til at oppstart og autofokus er treige, trekker ned.

Det er likevel ingen tvil om at dette kameraet er et godt valg for den som vil ha med seg et så lite kamera som mulig. For den som tar bilder sjeldent kan også ferdiginnstillingene bidra til bedre bilder.

Les også testene av Canon 450D, Nikon D60, Nikon D80, Pentax K20D, Pentax K200D, Sony Alpha 200, Sony Alpha 300, og Sony Alpha 700.

Oppsummering
Produkt: Olympus E-420
Beste pris: 4 486 kroner
Design: 6.5/10
Funksjoner: 4.9/10
Bildekvalitet: 6.8/10
Pris: 9.0/10

Data
Netto oppløsning: 10.0 Megapiksel
Testet objektiv: Olympus Zuiko Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6
Følsomhet: ISO 100-1600
Minnekort: CF og xD

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen