Slutt på TV-sendinger i 2012?

Stadig mer av din underholdning flyttes over på nett. Piratene har i mange år funnet sin underholdning her, akkurat når de ønsker. Nå oppdager også etter hvert underholdningsbransjen og resten av publikum, at det er store muligheter å hente her. Ifølge Vince Cerf, en av skaperne av Internett og visepresident i Google, vil Internett ta over for TV-sendinger i 2012.

Med TV-en koblet til nett
Nordmenn har den siste tiden oppdaget Personal Video Recorders (PVR) med slike bokser kan du ta opp de TV-sendingene du ønsker å se, for så og se dem i ro og mak når du har tid. Tenk deg så mye enklere når alle TV-sendingene blir lagt ut på nett og du via ditt TV-apparat enkelt kan velge blant alt tilgjengelig materiale. Ifølge Vince Cerf er denne muligheten kun få år unna.

- Cirka 80 prosent av alt vi ser på TV er tatt opp på forhånd. Dermed kan du sette systemet ditt til å laste det ned når du ønsker. Du vil fortsatt ha bruk for live-sendinger for noen ting, slik som nyheter, sport og ved kriser, men fjernsynet vil i større grad fungere som en Ipod hvor du kan laste ned innhold for å se det senere, sier han i et intervju med Daily Mail.

Ifølge han vil Internett ta over for fjernsynssendinger innen 2012.


Flere produsenter jobber med å få på plass nett-TV i apparatene. Her en modell fra Phillips.

Norske kanaler satser på nett
Hans spådom er slett ikke på jordet. Her i Norge har vi ikke fjernsyn med innebygd nettilgang, men produsentene jobber med å få dette på plass. Likevel er det i dag fult mulig å laste ned innhold via Xbox 360 og Playstation 3. Slik nedlastning av innhold er et marked underholdningsbransjen jobber hardt med å få på plass. Samtidig jobbes det med å utvikle digital tekst-TV, en ny form for tekst-TV hvor TV-kanalene kan vise lyd og bilder. Ved hjelp av slik teknologi kan for eksempel NRK i fremtiden gjøre sitt egenproduserte innhold lett tilgjengelig for seerne.

Norske kanaler har utvilsomt oppdaget at Cerf har et poeng, for mens den amerikanske film- og TV-bransjen viser liten vilje til å la norske kunder få tilgang til deres innhold lovlig over nett, så er norske TV-kanaler svært ivrige på å få ut sitt egenproduserte innhold. NRK, som er nevnt over, har bekreftet ovenfor Teknofil at dette er et område de jobber hardt med.

- Vi vil legge ut alle egenproduserte programmer og de programmer vi har kjøpt rettigheter til ut på nett. Vi er opptatt av å få ut mest mulig på vår Nett-TV og vi jobber stadig med å få nettrettigheter på programmer vi kjøper inn, har Tulla Onstad, innholdsansvarlig for Nett-TV hos NRK, tidligere forklart Teknofil.

Også TV 2, TV3 og TVNorge legger ut sine egenproduserte programmer på nett. Dette er tydelig et område alle kanalene er opptatt av, og de er avhengige av å henge med på utviklingen som skjer i dag.


Med digital tekst-TV kan TV-kanalene tilby langt mer innhold.

Frykter at nettet bryter sammen
Ikke alle er like glade for at underholdningen flyttes over på nett. Flere mener nettet vil overbelastes når hele verden sitter og streamer eller laster ned store videoer. Vince Cerf har derimot liten tro på dette. Ifølge Times Online kaller han slike påstander for skremselspropaganda. Flere teleleverandører ønsker å ta seg betalt for å la kundene få tilgang til for eksempel TV-sendinger, og Cerf mener slike argumenter da blir lagt på bordet for å tjene penger. Selv mener han derimot Internett har mye å gå på.

- Kritikere sa for 20 år siden at nettet ville falle sammen om det skulle benyttes globalt. På de siste 30 årene har det derimot vokst enormt. Vi er langt unna å skulle overbelaste tilgangen, sier Cerf, ifølge Daily Mail.


Flere frykter at nettet skal overbelastes og at nettilbyderne vil ta seg godt betalt for å levere visse tjenester.

En stadig utvikling
Her i landet har Post- og teletilsynet jobbet med et lignende scenario. De har i samarbeid med nettleverandørene nedfelt flere punkter for å kunne ivareta nettnøytraliteten her i landet. I den anledningen kommenterte direktør i tilsynet ovenfor Teknofil at heller ikkehan han frykter at nettet skal ha problemer med å takle innhold og pågang fremover.

- I 2012 regner jeg med at nettet har utviklet seg slik at de tjenester det i dag fryktes for at vil overstrømme nettet, ikke vil skape problemer, sa han da til Teknofil.

Dermed er det bare for TV-kanalene å fortsette tilpasningen til den teknologiske utviklingen. Selv ser vi frem til å kunne laste ned film i HD-format rett til TV-apparatet når vi selv måtte ønske det. Lovlig naturligvis.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen