Slutt på statlig kodekaos

Den norske staten er på full fart inn i nettet.

Flere og flere av statlige tjenester har blitt flyttet fra grå kontorer til skinnende nettsider.

Det byråkratiske kaoset har derimot vært like stort som tidligere på grunn av komplisert påloggingssystem.

Nå skal det derimot ryddes opp.

Surr på offentlige tjenester
Om du har logget deg inn både hos NAV, Minside og Altinn kan det lett bli vanskelig å holde styr på pinkoder, passord og brukernavn. Ofte blir det hele til en røre som få har oversikt over.

Dette er noe staten selv har lagt merke til.

- Det skal være trygt å bruke offentlige tjenester på nett. Slik det er i dag krever vi at brukere av elektroniske tjenester fra ulike etater må huske et utall brukernavn, passord og pinkoder. Dette er ikke bare tungvint, det utgjør en sikkerhetsrisiko også. Dette kaoset vil vi nå til livs, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys ifølge en pressemelding.Vil merkes av publikum
For å komme dette problemet til livs vil nå Fornyingsdepartementet en ny offentlig infrastruktur for å organisere og behandle din elektroniske ID. Med dette skal du kunne bruke samme innlogging på alle offentlige nettjenester.

- Dette er et grep som vil merkes. Det blir enklere for offentlige etater å utvikle nye elektroniske tjenester som er teknologinøytrale, avanserte og fremtidsrettede. Det blir enklere for den enkelte innbygger å bruke offentlige elektroniske tjenester. Og, det blir enklere og mer forutsigbart for IKT-næringen som skal utvikle løsninger for offentlige tjenesteytere, sier Grande Røys.

Flere tiltak
For å gjennomføre dette prosjektet vil Fornyingsdepartementet at Staten skal tilby en felles offentlig elektronisk ID på mellomhøyt sikkerhetsnivå til alle innbyggere som ønsker dette, for tilgang til offentlige tjenester på nett.

En slik elektronisk ID er allerede tilgjengelige på de statlige tjenestene Altinn og Minside.

I tillegg blir det slått fast at Justisdepartementet skal legge frem lovproposisjon om et nasjonalt ID-kort i Norge innen nyttår. Det nasjonale ID-kortet vil tilby innbyggere en offentlig utstedt eID på høyt sikkerhetsnivån ifølge Fornyingsdepartementets melding.

Foruten disse tiltakene skal Direktoratet for forvaltning og IKT få ansvaret for å opprette et system for å samkjøre de offentlige tjenestenes påloggingssystem.

Les også:
Staten vil undersøke Facebook
.
Staten vil satse på åpne standarder
.
- Du må betale for å overvåkes
.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen