Slutt på at megapikslene lurer deg

Mange tror et kamera automatisk blir bedre dersom man kan ta bilder med høyere oppløsning, altså et større antall piksler. Dette stemmer ikke. I visse tilfeller kan høyere oppløsning faktisk være med på å forverre bildekvaliteten. En ny standard skal gi et riktigere bilde av hvor bra et mobilkamera egentlig er.

Les mer:
-
Snart blir det vanlig med åtte megapiksler
- Samsung G600- Slank kameramobil med fem megapiksler
- Sniktitt på Samsungs kameramobil

CPIQ-standarden
Optikk og fargegjengivelse er også med på avgjøre hvor gode bildene blir. At du tar bilder med høyere oppløsning, gjør at du kan forstørre det uten at man ser de små firkantene, punktene som bildet består av. Det hjelper dessverre lite dersom fargene er gjengitt helt feil, eller bildet er uskarpt. Som kjøper er det ikke alltid like lett å vite hvor bra et kamera er når alt vi får av informasjon er antall megapiksler.

I3A, eller International Imaging Industry Association, har utbedret en ny standard, CPIQ (Camera Phone Image Quality) , eller "kameramobil-bildekvalitet". Nå har 22 store selskaper, blant annet Nokia, AMD og Kodak dannet en gruppe som skal se nærmere på hvilke måleverdier som avspeiler bildekvalitet. De skal også hjelpe med å utvikle gjentagbare, robuste tester for å evaluere disse målingene.

CPIQ skal være med på å hjelpe både mobilselgere og kunder til å vite hvordan de kan sammenligne kvaliteten på det ene mobilkameraet med det andre. Dette skal føre til at bildene blir bedre i fremtiden, fordi kvalitetsbevisste kjøpere får nettopp den kvaliteten de er på utkikk etter. Mobilprodusenten blir dermed mer opptatt av å levere kvalitet, i stedet for å levere stadig flere megapiksler i en ellers svak bildebrikke.

Les mer om CPIQ her, eller på i3a.org

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen