Slutt for Apples vinnerdesign?

Apple har tjent godt på sitt kompakte design for sine bærbare enheter Ipod og Iphone. Samtidig har de tjent godt på at kunder ikke kan bytte batteri selv, men må benytte seg av Apple for å utføre dette. Det vil EU nå endre.

Klart for batteridirektiv
Ifølge Appleinsider jobber EU nå med et nytt direktiv populært kalt "Batteridirektivet". Dette direktivet er i utgangspunktet ment å hjelpe på miljøet. For Apple kan det ha store konsekvenser. Ifølge direktivet må nemlig alle batteridrevne enheter ha enkle løsninger for å bytte ut batteriet. Det er ikke akkurat det Apples design er mest kjent for.

Det var en lignende bestemmelse fra EU som medførte at Apple i 2006 måtte slutte å selge sitt webkamera Isight. Dette kameraet inneholdt miljøskadelige stoffer som da ble forbudt å benytte i produkter i EU. Kameraet ble senere også fjernet fra det amerikanske markedet.


Om det nye direktivet blir vedtatt må Apple trolig endre designet på sine enheter.

Kan unngå designendring
Formålet med det nye EU-direktivet er å unngå at produkter kastes når batteriene dør ut og at batteriene på denne måten ikke blir resirkulert slik de skal. Apple tilbyr allerede gratis resirkulering av sine enheter, men det vil neppe hjelpe på EU-direktivet om det går igjennom.

Om Apple da skal unngå å måtte gjøre om på sitt design har de ifølge Appleinsider likevel en mulighet. Hvis de tilbyr kundene gratis utskiftning av batteri vil i så fall designet ikke bli berørt av batteridirektivet. Akkurat det er det nok lite sannsynlig at Apple går med på da kundestrømmen trolig vil bli enorm. Ipod Nano alene er kjøpt av millioner av forbrukere. Om Apple skal bytte batteri på alle disse jevnlig vil det utvilsomt bli en dyr affære.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen