Slutt på salg av åpne rutere i Danmark

Slutt på salg av åpne rutere

(Bilde: Istockphoto, Public Domain)

Slutt på salg av åpne rutere i Danmark

Ikke lenger «dejligt at være» ulovlig fildeler.

Åpne trådløse nettverk byr på en utfordring for lovens lange arm, da det er vanskelig å bevise at det er eieren av nettet som eventuelt har lastet ned piratkopiert materiale.

I Danmark har folk tidligere blitt frifunnet på grunn av denne usikkerheten, og nå ønsker landets kulturdepartement å gjøre noe med saken.

I en pressemelding kommer det frem at departementet ønsker å spre bruken av sikre Internett-forbindelser. Dette vil de få til ved at produsenter skal levere rutere med allerede iverksatt kryptering – det skal altså bli slutt på å selge åpne rutere.

Et forbud?

Om dette i praksis blir et forbud mot åpne rutere kommer ikke klart frem, men inntil videre virker det som at dette er et forslag eller frivillig initiativ som telebransjen kan slenge seg på.

Per i dag selges det mange rutere som ikke har skrudd på kryptert nettverk eller andre sikkerhetsinnstillinger som standard. Det er derfor forbrukerne som selv må gå inn for å sikre nettforbindelsen sin, og selv om dette ikke er spesielt vanskelig, kan det likevel være et tiltak for mange.

Det danske kulturdepartementet ønsker derfor at denne prosessen skal bli enklere for alle, slik at uvedkommende ikke lenger får tilgang til andres nettverk. I tillegg håper de at sikkerheten vil øke ved å gjøre teleselskapene medansvarlige.

Retningslinjer og opplysning

Ifølge pressemeldingen har representanter for danske teleselskaper gått inn for å utarbeide retningslinjer for bransjen. Disse gjør at de må forplikte seg til å levere rutere eller annen maskinvare for trådløst Internett med unike passord eller annen form for kryptering som standard, slik at de trådløse nettverkene ikke umiddelbart kan bli tatt i bruk av uvedkommende.

Pressemeldingen hinter til at det skal være mulig å kunne skru av krypteringen, men da må man altså gå aktivt inn for det.

Ved siden av dette, lanserer kulturdepartementet en rekke andre tiltak for å styrke utbredelsen av «lovlig kreativt innhold på Internett». Blant tiltakene er en opplysningskampanje som skal gjøre forbrukerne kjent med lovlige alternativer på nett.

– Vi gjør det for å rette fokus mot at det handler om å gi positiv informasjon til brukerne om lovlige alternativer. Vi syns at det er en god måte å avslutte arbeidet vi har drevet med de siste årene, sier Jakob Willer, direktør i danske Telekommunikationsindustrien, til det danske nettstedet ComON.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

– Det er veldig gledelig at vi nå får satt kursen i retning av å fremme lovlig innhold på en klar måte. Etter vår mening er fremkomsten av lovlige alternativer den eneste løsningen som kan hindre piratkopiering.

(Kilde: KUM.dk)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen