Microsoft skal ha lagt Windows RT på hylla.
Microsoft skal ha lagt Windows RT på hylla. (Bilde: Microsoft)

Tar livet av «Lett»-Windows

Microsoft dropper Surface med det forvirrende operativsystemet Windows RT.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ved presentasjonen av nye Windows 10 forrige uke snakket Microsoft i store ordelag om hvordan operativsystemet skulle kjøre på alle enheter, fra telefoner til datamaskiner og nettbrett. Selskapet fortalte imidlertid også at deres Surface 2-nettbrett aldri ville få se snurten av Windows 10.

Produksjonen av Surface 2 og Surface Pro 2 er nemlig stoppet. Dette er ikke helt uventet da etterfølgeren, som er langt bedre på nesten alle områder, allerede har funnet seg godt til rette i butikkene. 

Døden for Windows RT

Det Microsoft likevel ikke snakket så høyt om var at produksjonsstansen av disse nettbrettene også ville ta med seg deres Windows RT-operativsystem i døden.

Windows RT ble introdusert som et slags lettvekter-OS som kunne kjøre på ikke-Pro-varianten av Surface-brettene, nettbrett som kjørte på en ARM-prosessor i stedet for en x86-prosessor..

Det spesialsydde operativsystemet ble imidlertid aldri den suksessen Microsoft håpet det skulle være, noe som i grunnen ikke er spesielt sjokkerende tatt i betraktning at Windows RT ikke kunne kjøre vanlige Windows-programmer. RT var helt avhengig av at utviklere spesialkodet programmene sine til det, noe svært få tok seg bryet med for en enhet med minimal utbredelse i markedet. 

Forvirrende for kunden

Mange vil nok si at det var på tide Microsoft dro ut RT-pluggen, som de siste som innså floppen. Selv om Surface med Windows RT var noe rimeligere enn Surface Pro med fullblods Windows, klarte Microsoft aldri å kommunisere forskjellen i virkemåten mellom de to nettbrettene, og mange kan nok ha fått seg en overraskelse da det nye Windows-nettbrettet deres ikke ville kjøre helt vanlige Windows-programmer. 

Ifølge Microsoft kan du fortsatt kjøpe Surface 2 og Surface Pro 2-nettbrett fra deres nettside en tid fremover.

Vi har sniktestet Windows 10:
Mye taler for at Windows 8.1-arvtakeren blir en stor suksess »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen