Slurver med sikkerhet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mørketallsundersøkelsen 2008, som blant annet kartlegger bedrifters datasikkerhet, viser at mange norske bedrifter har et slapt forhold til egen informasjonssikkerhet.

Til tross for at 80 prosent av bedriftene medgir at de kjenner til loven om personopplysninger, er det bare halvparten som oppgir at de oppfyller kravene.

Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), er blant aktørene bak Mørketallsundersøkelsen.

Sensitiv informasjon om de ansatte og bedriften flyter ofte fritt. Dette er informasjon som for eksempel personopplysninger, anbud, prislister og organisasjonskart.

– Noe av det aller viktigste man gjør er å kartlegge hvilken informasjon man har som er sensitiv, som regel om lag 25 prosent av det en bedrift sitter på, sier Rolf Andersen, daglig leder i Veolia Sikkerhetsservice.

Papir er en viktig sikkerhetsfaktor

Undersøkelsen fokuserer også på bruk av papir i bedrifter, dvs i forhold til sikkerheten. Ifølge Andersen produserer en kontoransatt i snitt om lag 100 kg papir i løpet av et år.

– Det er bra at bedrifter har blitt flinkere til å ta vare på sin elektroniske informasjon gjennom virusbeskyttelse, brannmurer og liknende. Men det er også svært viktig at vi ikke glemmer alt som ligger rundt og flyter på kontorene. En god del havner i søpla, som er tilgjengelig for alle. Selv om mye skjer elektronisk i dag, er det papirløse kontoret fremdeles ikke blitt en realitet, sier Andersen.

– Det er veldig viktig at bedrifter har rutiner for å håndtere sensitive informasjon. Mange er sløve når det gjelder bruk av skrivere, og ofte blir utskrifter liggende igjen. Det er også lurt å ha et bevisst forhold til hvem som har tilgang til lokalene – og hva slags informasjon som i så måte er tilgjengelig, sier Kim Ellertsen, daglig leder i NSR.

– Vi ser stadig flere eksempler på at virksomheter blir utsatt for identitetstyveri. Dette skjer blant annet gjennom "dumpster diving", der kriminelle går gjennom søpla til bedrifter. Ting som faktureringskoder, hvem som har signaturrett og organisasjonsnummer er lett å få tilgang til hvis man ikke passer på hva man kaster, sier Tore Larsen Orderløkken, leder av Norsk senter for informasjonssikring.

Håndtering av sensitivt materiale er viktig for bedriftssamarbeidspartnere, så vel som for bedriften selv.

– Det å håndtere sensitiv informasjon på en god måte er et krav stadig flere bedrifter møter fra sine samarbeidspartnere. På lik linje med for eksempel bedriftens miljøprofil, ser vi at sikkerhet gir konkurransefortrinn, sier Rolf Andersen i Veolia Sikkerhetsservice.

(Kilde: pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen