Sliter på øynene

Det er ingen hemmelighet at mange blir slitne i øynene av å se sitte foran en PC-skjerm i lengre tid. Nå ser mange av oss omtrent like mye på våre mobilskjermer som vi gjør på PC-skjermene, og øynene våre merker påkjenningen.

Skjermene på mobiltelefoner er veldig små i forhold til andre skjermer mange av oss ser mye på, som PC-skjermer. Ofte er det mye informasjon som skal vises samtidig på mobilskjermen, og skriftstørrelsen presses til tider ned til smertegrensen for hva øyet klarer å skille ut. Likevel myser vi så godt vi kan, noe som sliter på øynene våre, og i tillegg kan gi oss hodepine og andre ubehageligheter.

Flere av de store aktørene i telebransjen utvikler nå verktøy og teknologier som skal gjøre det lettere å se på mobilskjermer over lengre tid.

Mange produsenter av småelektrisk utstyr har lenge produsert såkalte transflektive skjermer, som har et ekstra baklys til bruk i mørke rom. Mange av disse skjermene kan også reflektere naturlig lys, skriver Textually.org.

Microsoft har utviklet en egen serie skrifttyper spesielt for mobile enheter. Ett eksempel er fonten Frutiger Linotype. Microsoft har også utviklet en egen teknologi kalt ClearType, som gjør bokstavene på skjermen mykere i kantene, samt gjør skjermbildet bak teksten skarpere.

I tillegg er Sony i gang med å undersøke hvordan man kan gjøre lesing på små skjermer mer likt med lesing i en bok, noe som er adskillig snillere mot slitne øyne.

Selv om nye teknologier gjør at vi holder ut å se på mobilskjermene litt lenger av gangen, er det ingen tvil om hva som er den beste medisinen mot slitne øyne: Ta ofte pauser fra skjermen ofte, og hvil øynene på noe helt annet en liten stund, før du vender tilbake til mobiltelefonen.

Det er ikke bare øynene som kan bli slitne av utstrakt mobilbruk. Skriver du mange SMS, kan også hånden og spesielt tommelen bli sliten. Hvordan du kan myke opp håndledd og tommel etter en hard dag med mye tasting, kan du lese i guiden "Bøy og tøy for SMS-fanatikere".

(Kilde: Textually)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen