Test

Slipp Jimmy Fri

Eiii...kammerat. Slapp a litt a, slå ræ ned i kinosetet ikke sant. Sjekk ut den norske animasjonsfilmen det har tatt vilt lang tid og sykt mye gryn å mekke. Regissør Christopher Nielsen serverer med "Slipp Jimmy fri" Norges første helaften 3D-animasjonsfilm.

Se større versjon og flere bilder
Tollvesenets narko-elefanter slo aldri helt an. Foto: Storm Studio

Kule karer lissom

Roy Arne (Jan Sælid) har en drøm. Han vil ha sitt eget sirkus. For å nå målet trenger han elefanten Jimmy, som tilbringer en traust tilværelse svevende mellom speed og beroligende dop på et russisk sirkus. Roy Arne henter tre trøtte typer i hovedstaden, gamle narkiskompiser, som skal hjelpe ham med sirkuset.

Russisk vodka og ei bønne sørger dog for at stakkars Jimmy får i seg alt for mye speed når han skal ut i manesjen. Som om ikke det er nok er Roy Arne og kompisene ikke de eneste som er interessert i den digre elefanten. Samemafiaen, halvmilitante "straigth edge"-dyrevernere og et noe spesielt jaktlag har nemlig også noe de skulle ha sagt om dyret med snabelen som er verdt mange millioner. Slikt legger opp til en romantisk tur på vidda. Og bare så det er sagt; samene på motorsykkel er tøffere enn både Mad Max og Terminator tilsammen.

Brunt

Hele "Slipp Jimmy Fri" er rett og slett skitten. Fargene, vinklene og karakterene oser dritt. Det er grep som fungerer godt, når du først har funnet deg tilrette med det, selv om animasjonen enkelte ganger kunne vært mer naturtro. Et annet spennende grep er også bruken av 2D-tegnefilm.

Elefantspy, abstinens, rusdrømmer og en god del heltemodige dødsfall. Alt dette til tross er det noe som hindrer "Slipp Jimmy fri" fra å bli den helt fantastiske filmopplevelsen. Kanskje er historien litt for tynn til å kunne underholde i hele 1 time og 25 minutter. Så kan en jo spørre seg hvorvidt en slik film bare skal underholde eller også levere noenlunde realistiske skildringer. Livet på kjøret blir verken romantisert eller fordømt. Det er meget mulig at en aldri så liten dose moral oppi alt heroinjaget hadde vært på sin plass.

Morsomt med bismak

Se større versjon og flere bilder
Skitten ligger tjukt på filmrullen. Foto: Storm Studio

Humoren er forøvrig ikke særlig ren den heller. Satire og sort humor dominerer Nielsens film, som han har dedisert til sin avdøde bror Joachim Nielsen (Jokke og Valentinerne). Det er absolutt ikke med helt god samvittighet at du ler av alle dødsfallene, blodet og elendigheten. Det harseleres med det meste. Både russere, samer, narkolivet, straight edge-tilværelsen og ikke minst den særnorske idyllen om elg i solnedgang får gjennomgå.

Kristopher Schau som spinnvill miljøaktivist, Are Sende Olsen og Klaus Joacim Sonstad som småskada trøndere med jaktgevær, og mange flere. Lista over kjente norske stemmer på kjøret er lang og vellykket, og hever filmopplevelsen.

Konklusjon

Til tross for mange sterke virkemidler, dop til tusen og humor som er svart som natta blir du aldri sugd helt inn i narkoelefanten Jimmys verden. Filmen er med andre ord god, men skaper neppe abstinenser.

Slipp Jimmy fri   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen