Teknologien kan blant annet brukes til å lage slike mobilholdere til bilen, men også en rekke andre ting.
Teknologien kan blant annet brukes til å lage slike mobilholdere til bilen, men også en rekke andre ting. (Bilde: Disney/YouTube)

Slike mobilfester er det nå blitt enkelt å 3D-skrive

Ny løsning lar deg 3D-skrive objekter som automatisk er tilpasset andre gjenstander.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

3D-skriving har nok ennå et stykke igjen før det blir «allemannseie», men stadig kommer det nye løsninger som gjør teknologien mer attraktiv og anvendelig. Nå har selveste Disney lansert et konsept som potensielt gir 3D-skriverteknologien mye større nytteverdi.

Det nye konseptet heter «AutoConnect», og er i korte trekk en programvare som gjør det svært enkelt å skrive ut objekter som kan festes på andre, eksisterende objekter.

Lar deg lage mang ulike «holdere»

Dermed skal du altså kunne lage for eksempel mobiltelefon-holdere til bilen i en håndvending. Alt brukeren trenger å gjøre er å plassere to virtuelle objekter i en bestemt posisjon i forhold til hverandre, og dermed lager programvaren automatisk designforslag til holdere som fester de to objektene til hverandre.

Om du for eksempel vil lage en mobilholder til dashbordet i bilen kan du med andre ord bare plassere en virtuell utgave av mobilen foran en virtuell utgave av dashbordet. Deretter foretar programvaren de nødvendige utregningene og kommer opp med holdere som passer på begge objektene, som du kan skrive ut.

Brukeren vil også måtte mate inn et knippe parametre, slik som for eksempel vekt, slik at holderen skrives ut med riktig grad av robusthet i forhold til vekten til objektet den skal holde.

AutoConnect går ut på først lage virtuelle utgaver av objektene, for deretter å 3D-skrive ut tilpassede fester til objektene.
AutoConnect går ut på først lage virtuelle utgaver av objektene, for deretter å 3D-skrive ut tilpassede fester til objektene. Foto: Disney

Kan brukes med Kinect-kameraet

Systemet skal være i stand til å skrive ut objekter både til det Disney kaller «strukturerte» overflater, det vil si flate objekter som bord og lignende, og objekter med mer irregulære fasonger, basert på de generelle, geometriske egenskapene.

Problemet er selvsagt at de virkelige objektene på en eller annen måte må skannes inn i programvaren før man kan lage de virtuelle utgavene. I den forbindelse nevner Disney blant annet Microsofts såkalte Kinect Fusion-konsept, som innebærer å lage 3D-modeller av omgivelsene ved hjelp av Kinect-kameraet.

Ellers er det ikke helt klart når og hvordan vanlige forbrukere eventuelt kan dra nytte av Disneys nye programvare, som jo unektelig ser nyttig ut. Mer informasjon finner du i selve forskningsdokumentet, og se også video under.

Nå har det også kommet en 3D-skrevet bil: Den kan du bestille allerede neste år »

(Via TechCrunch)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen