Slik velger du rett mobilskjerm

Alternativ tekst mangler

I dagens mobiljungel er det lett å gå seg vill når du ser etter ny mobiltelefon, og ett av de mest kritiske kriteriene er ofte skjermen.

En svak skjerm vil gjøre telefonen uegnet for å håndtere bilder, video og spill mens en for kraftig skjerm vil tappe både batteriet og lommeboken din raskere enn nødvendig.

Alle skjermteknologier har sine fordeler og ulemper. Det er spesielt oppløsningen og skjermtypen som kan være greit å ha i bakhodet når du handler mobil. I tillegg kan det være en god idé å be om å få se skjermen i levende live i butikken, før du slenger pengene på disken.

(Dette er en oppdatering av den ordinære mobilskjermguiden fra 2004)

#Kriterie 1: Hvilken teknologi ligger bak?

Om du vil ha en telefon med god skjerm, bør du være bevisst på hva slags teknologi den bygger på. Skjermteknologien definerer ofte hvor lyssterk skjermen er, hvor godt den viser farger, hvor skarp den er og hvor mye strøm den trekker.

Alternativ tekst mangler
Slik kan dagens mobilskjermer se ut

De aller fleste mobiltelefoner bruker i dag TFT-skjerm, men på billigmodeller kan du finne en del   rimeligere skjermtyper.

STN
STN (Super-Twist-Nematic) er den billigste fargeskjermsvarianten som brukes i dag. Den er mattere enn TFT, og oppleves ikke like skarp og klar. Til gjengjeld bruker den lite strøm. I dag er det bare et fåtall telefoner som har STN-skjerm, for eksempel Nokia 6070.

UFB
UFB (Ultra Fine and Bright) kan beskrives som en miks av STN- og TFT-teknologi, og ligger midt på treet når det gjelder skarphet. UFB-skjermer tåler ikke sollys i den grad TFT-skjermer gjør. UFB-baserte skjermer er til gjengjeld mer strømvennlige. I dag finner vi kun UFB-teknologi i enkelte billige telefoner.

TFD
TFD-skjermene (Thin Film Diode) er en nær slektning av TFT-skjermer, og viser klare og skarpe farger. Skjermene er lyssterke, og har ingen problemer med å vise bilder i sterkt sollys. TFD-skjermene er billigere og mer batterivennlige enn TFT-skjermer, men er til gjengjeld ikke fullt så klare som TFT-skjermer, og har lavere oppdateringsfrekvens.

OLED
OLED (Organic Light Emitting Diode) er en rimelig ny skjermteknologi. Dette er en den eneste skjermteknologien for mobiltelefoner som ikke trenger bakgrunnsbelysning. Det gjør OLED-skjermer strømvennlige og tynne. OLED-skjermer er for det meste bare brukt på ytterskjermer i kamskjellstelefoner. Den eneste telefonen i dag med OLED-teknologi i hovedskjermen, er Benq-Siemens S88. I testen vår syntes vi S88 hadde for uskarp skjerm, og at den gjenga farger unaturlig.

TFT
TFT-skjermene (Thin Film Transistor) er de skarpeste på markedet, og har lav responstid - altså er rask å endre bildet. Men TFT er samtidig den dyreste skjermtypen. De er lysskarpe, og viser et klart bilde selv i sterkt sollys.

#Kriterie 2: Hva er skjermens oppløsning?

Oppløsningen på en skjerm angis i piksler, også kalt punkter. Hvert punkt er en firkant på skjermen som lyser opp i en bestemt farge. På dårlige skjermer kan du ofte skimte hvert enkelt av disse punktene, mens du på skarpe skjermer ikke ser dem med det blotte øye.

Oppløsningen til en skjerm oppgis i bredde x høyde. En oppløsning på 240 x 320 punkter betyr altså at det går 240 bildepunkter i bredden og 320 bildepunkter i høyden. Oppløsningen gir et greit mål for hvor skarpe bilder skjermen klarer å vise.

Alternativ tekst mangler
Venstre: 10 x 10 piksler, midten 50 x 50 piksler, høyre 150 x 150 piksler
Alternativ tekst mangler
Dette bildet er i 240 x 320 piksler

Å forminske bildene får de til å virke skarpere. Små mobilskjermer trenger altså ikke være like høyoppløst for å være skarpe og klare.

For oversikten og leseligheten sin del er det likevel en stor fordel at skjermen er fysisk stor.

Hvilken oppløsning bør jeg ha?
Den laveste oppløsningen du finner på en mobilskjerm i dag er på 98 x 96 punkter. Det egner seg kun til tekstmeldinger og ringing. Bilder vil bli helt utydelige på denne skjermen.

En vanlig oppløsning i billigtelefoner er 128 x 128 piksler. Dette er et absolutt minimum for å se på bilder, men det kan være lurt å kikke på noe bedre.

Skjermer på 176 x 220 piksler egner seg fint til både å titte på bilder og film, men det er absolutt en fordel med høyere oppløsning. Skal du bruke kontorprogrammer som kalender og tekstbehandling, kan oppløsningen bli litt for lav.

Når oppløsningen kommer opp i 240 x 320 piksler gir mobilskjermen god innlevelse både når du ser på bilder og når du ser video. Kalenderprogrammer får god oversikt, og det er mulig å se mye tekst på skjermen samtidig uten at skriften blir grumsete.

Den høyeste oppløsningen på en vanlig mobil i dag finner du hos Nokia N80. Den har en skjerm som klarer å vise 352 x 416 piksler. På en del PDA-er finner du oppløsning på 640 x 480 piksler (VGA).

#Kriterie 3: Skjermstørrelse

Også størrelsen på mobilskjermen din har sitt å si. De fleste vanlige mobiler har en skjermstørrelse på rundt 1,8 tommer. Dette holder til det meste, men hvis du skal bruke kontorprogrammer eller lese e-post, er det definitivt greit med noe større. For eksempel 2 eller 2,2 tommer. Nå er heller ikke 2,4 eller 2,6 tommers skjermer helt uvanlig, så her kan du velge etter hva bukselommen tillater.

En høyoppløst og stor skjerm fører ofte også med seg en stor og tung mobiltelefon, så du bør også tenke hva jakkelommen har å si til saken.

#Kriterie 4: Trykkfølsom eller ikke

En trykkfølsom skjerm lar deg trykke direkte på skjermen når du skal navigere i menyene, skrive tekstmeldinger eller ringe.

Den trykkfølsomme skjermen er ofte større enn andre skjermer, og den tillatter deg for eksempel å skrive håndskrevne notiser direkte på skjermen, eller du kan bruke det fulle tastaturet som dukker opp på skjermen.

Men de trykkfølsomme skjermene har også ulemper. De er vanskelige å betjene med én hånd. Skjermene bruker også mer strøm enn vanlige skjermer, og koster mer. Det resulterer i at mobiltelefoner med trykkfølsom skjerm som oftest er både store, tunge og dyre.

Hvor mange farger viser skjermen?

Mange tenker på fargedybden når de skal kjøpe mobil. Det er det ingen grunn til. Tidligere var dette viktig, men nå har alle mobiler så høy fargedybde at det sjeldent er et tema. De færreste vil kunne se forskjell på en mobil med 4096 farger og en med 16,8 millioner farger.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen