Slik var nyhetsåret som gikk

Slik var nyhetsåret som gikk

2008 er i ferd med å gå inn i historiebøkene. Det har vært en spennende år i mobilverdenen, og før vi skriver 2009 tar vi et tilbakeblikk på noen av året viktigste saker, måned for måned.

Garmin lanserte sin egen mobil i januar.
Garmin lanserte sin egen mobil i januar.

Januar – Garmin blir mobilprodusent

I januar ble det klart at Garmin ville satse på sin egen mobiltelefon, kalt Nuvifone. Det ble sagt at telefonen skulle dukke opp i tredje kvartal i år, men vi venter fortsatt. Og det var ikke bare Garmin som tenkte at det var på tide å lansere mobil. Også MP3-spillerprodusenten Iriver viste frem en mobil i januar.

En av de store operatørkrigene i 2007 ble en gang for alle lagt død tidlig i år. Etter at Ipea og One Call lenge hadde kjempet om å være billigst på Telepriser.no, endte det opp med at One Call kjøpte opp Ipea. Samme måned kom det frem at Norwegian ønsker å bli mobiloperatør.

Sony Ericsson X1 overrasket mange under MWC-messen.
Sony Ericsson X1 overrasket mange under MWC-messen.

Februar – Mobile World Congress

En av de største begivenhetene i mobilåret er den årlige MWC-messen i Barcelona. Amobil var som vanlig på plass og dekket de viktigste sakene fra messen.

Under messen lagde Sony Ericsson stor ståhei med lanseringen av sin første Windows Mobile-telefon, Xperia X1i.

I februar ble det også klart at Motorola trekker seg ut fra Norge, og flytter virksomheten sin til Danmark. Kanskje ikke så rart at de hadde en av tidenes flaueste produktlanseringer på mobilmessen.

Mars – Adidas inn på mobilen

I årets første vårmåned presenterte Samsung og Adidas fruktene av samarbeidet seg imellom. F110 Micoach imponerte oss stort etter lansering.

Dette var også måneden en ny utgave av smarttelefonsystemet UIQ ble presentert. Dette systemet gikk i graven senere i 2008.

Dette SIM-kortet lar deg - ikke - ringe gratis.
Dette SIM-kortet lar deg - ikke - ringe gratis.

April – Aprilsnarr!

Første april gikk mange Amobil-lesere på spøken om at et spesielt SIM-kort kunne la deg ringe gratis. Avsløringen kom selvsagt med trusler om represalier fra operatørene.

En operatør som fikk mye kjeft på vårparten var MTU. En rekke oppstartsproblemer førte blant annet til at kundene fikk ubrukelige SIM-kort. Nylig gikk operatøren konkurs.

De første bildene av HTCs nye Touch-mobiler dukket opp i April....

Touch Diamond dukket opp i mai.
Touch Diamond dukket opp i mai.
Telefonen får 3G-støtte.
Telefonen får 3G-støtte.
Samsung lanserte Omnia bare timer før Apple lanserte Iphone 3G.
Samsung lanserte Omnia bare timer før Apple lanserte Iphone 3G.

Mai – Touch-mobilene kommer

... og den første, Touch Diamond, lanseres 8. mai. Nykommeren hevet mang et øyenbryn med sin lille størrelse og sylskarpe skjerm. Dette er en av årets mest omtalte telefoner. Samme måned ble den stilige e-postmobilen Blackberry Bold lansert.

Nokia har som mål å bli verdens største GPS-aktør. Lanseringen av Nokia Maps 2.0 er et steg på veien. Den andre utgaven av Nokias GPS-program ga blant annet mulighet til å navigere til fots og å se satelittbilder i stedet for kart.

I mai blir det klart at Netcom som eneste norske operatør får selge Iphone.

Juni – Iphone 3G lanseres

Både HTC og Samsung slo Apple med lanseringen av sine fingerskjermtelefoner. Samsung Omnia dukket opp 9. juni i år. Senere samme dag slapp Apple Iphone 3G. Telefonen er en av årets mest omtalte produkter, til tross for at den teknologisk ikke kan måle seg med konkurrentenes flaggskip.

4. juni kommer også HTCs tastaturutgave av Touch Diamond, Touch Pro.

I juni begynte Amobil også med de populære retrotestene. Dette er tester av tilårskomne telefoner, og for mange gledelige gjensyn med gamle storheter.

Juli – Vi tester fingerskjemmobiler

I juli fikk vi teste Iphone 3G, og en uke senere var det HTC Touch Diamond som var på testbenken. Begge disse testene er blant årets mest leste, og har faktisk nesten identiske lesertall.

Samme måned gikk teleanalytiker John Strand ut og mente at Netcom ikke ville tjene penger på Iphone. Hvorvidt dette stemmer ved bare Netcom, men operatøren har ikke vist tegn til å ville slutte å selge telefonen.

På operatørsiden ble det også klart at Nordisk Mobiltelefon sliter med finansene, og at selskapets bredbåndsløsning Ice.net går en usikker fremtid i møte. Situasjonen i selskapet kan fortsatt betegnes som usikker.

August – Sony Ericsson starter musikkbutikk

I august startet Sony Ericsson opp sin nye musikkbutikk Playnow i Norge. Det har også Nokia planer om, men foreløpig er Sony Ericsson den eneste mobilprodusenten du kan handle musikk av her i landet.

August var også måneden da LG lanserte trykkskjermtelefonen KC910 Renoir. Modellen skapte store forventninger, da dette er oppfølgeren til suksessmodellen KU990. Dessverre sto den ikke helt til forventningene da vi testet den nylig.

Ingen måned uten Iphone-nyheter. En av de mer kuriøse var at operatøren Orange angivelig betalte skuespillere for å stille seg i kø foran sine butikker i påvente av at salget av Iphone skulle starte.

Android-telefonen G1 ble lanser i september.
Android-telefonen G1 ble lanser i september.

September – Android-mobilen kommer

23. september slapp operatøren T-mobile den nye telefonen G1 i USA. Dette er den første kommersielt tilgjengelige mobilen med Googles operativsystem installert. Det tok imidlertid ikke lang tid før klagene dukket opp. Blant annet manglet telefonen Exchange-støtte, mulighet for synkronisering med PC, støtte for video og annet.

Denne måneden testet vi også Nokias nye flaggskip N96. Telefonen ble lansert allerede i februar, og da den endelig dukket opp viste den seg å være forbikjørt av konkurrentene for lengst.

Dette var også måneden da HTC nok en gang stjal overskrifter. Modellen Touch HD imponerte de fleste med diger skjer, masse teknologi og pen design. Da vi testet den var vi fortsatt imponerte så det holdt.

September var også måneden da det ble klart at Telenor og Platekompaniet skal åpne en musikkbutikk til mobilen sammen. Det imponerende med den nye tjenesten er at all musikken skal leveres uten kopisperrer.

Og mens vi snakker om kopisperrer, ble Itunes, Apples musikkbutikk, samme måned trukket for Markedsrådet av Forbrukerombudet. Grunnen er nettopp kopisperren, som gjør det umulig å bruke musikken på MP3-spillere som ikke er laget av Apple.

Nokia blir sent med i fingerskjermleken.
Nokia blir sent med i fingerskjermleken.

Oktober – Nå kommer "Tube"

Nokia inviterte pressen til London, og nyheten var 5800 Xpressmusic. Dette er intet mindre enn den finske gigantens første trykkskjermtelefon på år og dag, og en telefon det var knyttet enorme forventninger til før den kom på markedet.

Da vi nylig testet telefonen var vi fornøyde med den, men vi syns det var litt kjedelig at Nokia ikke satset mer på nyteking.

Samme måned fikk vi endelig teste Sony Ericssons nye kameraflaggskip C905. Dette er den første åttemegapikseltelefonen som kom i salg i Norge i år, og vi var mer enn fornøyde med både telefon og kamera.

Mobil-TV via DAB-nettet kommer over nyttår.
Mobil-TV via DAB-nettet kommer over nyttår.

November – Vollvik spiller Ludo

I november ble det klart at Idar Vollvik er tilbake i mobilmarkedet. Mannen som var med på å gjøre big business ut av Chess, skal nå tross finanskrise starte lavprisoperatøren Ludo.

LG trosser også finanskrisen, og annonserer at de skal lansere intet mindre enn 125 ulike telefonmodeller til neste år. Det vil si over 10 telefoner hver uke.

Dette var også måneden da planer om skikkelig mobil-TV ble presentert. En gruppe bestående av NRK, TV2 og MGT fortalte nemlig at de planlegger å starte sendinger gjennom et eget bakkenett for mobiler allerede i april 2009.

Telenor lanserte et mobbefilter for mobiltelefoner i november. Tjenesten skal gjøre det mulig å sperre SMS fra numre du ikke vil motta meldinger fra.

Nokia slipper tastaturmobil med trykkskjerm.
Nokia slipper tastaturmobil med trykkskjerm.

Desember – Nokia smeller til

Nokia annonserte en ny trykkskjermtelefon i desember. Nokia N97 har fullt tastatur, og ser ut til å bli noe av en oppfølger til Communicator-mobilene fra Nokia.

I desember fant vi ut hva som egentlig er best: Mobil- eller digitalkamera? Ikke overraskende er det fortsatt digitalkameraet som tar best bilder. Vi sammenlignet dessuten med et gammelt og billig digitalkamera, og at selv dette gjør det bedre enn splitter nye mobiler vitner om at det fortsatt er en stund til du kan dumpe kameraet ditt.

Desember ble ingen hyggelig måned for den lille svenske mobilprodusenten Neonode. Selskapet gikk konkurs, og nok et svensk mobileventyr var over.

Det ble også klart at mobiloperatørene nå vurderer å gi deg en maksgrense for hvor mye du får bruke det mobile bredbåndet ditt. Både Telenor og Netcom har en grense på 5 GB i dag, men du risikerer i verste fall bare å få nedsatt hastighet. Noen kunder bruker veldig mye datatrafikk, noe som får operatørene til å vurdere nedlastingsgrenser.

Hva husker du best fra 2008? Hva har vi glemt i kavalkaden? Diskutér i forumet!

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen