Slik unngår Norge overvåkning

Ifølge pressemelding har IKT-Norge latt to av Norges fremste eksperter på EU/EØS-rett vurdere hvorvidt det omstridte Datalagringsdirektivet må implementeres i norsk lov. Datatilsynet har tidligere omtalt direktivet som totalitært svermeri og flere politiske partier, med Venstre i spissen, har gått hardt ut mot direktivet. Ifølge ekspertene kan motstanderne nå puste lettet ut. Norge behøver nemlig slett ikke implementere direktivet ifølge deres vurdering.

Her kan du lese alt om direktivet og debatten rundt denne.

Faller utenfor EØS-avtalen
Det er professorene Finn Arnesen og Fredrik Sejerstad som har vurdert hvorvidt direktivet i sin nåværende form er EØS-relevant. Etter deres vurdering faller direktivet utenfor EØS-avtalens naturlige virkeområde. På grunnlag av dette mener de Norge har full mulighet til å reservere seg mot direktivet.

- Dette kan bety at Norge slipper å innføre datalagringsdirektivet. EØS-ekspertene ved universitetet fastslår at direktivet kanskje faller utenfor EØS-avtalen, og vi håper Regjeringen gjør fullt rede for direktivets EØS-relevans i sin behandling av saken, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge, ifølge pressemeldingen.


Eksperter i europarett mener Norge har gode muligheter til å unngå implementering av Datalagringsdirektivet.

Spenning på Stortinget
Ifølge IKT-Norge starter Regjeringen i disse dager behandlingen av direktivet. Til nå har direktivet blitt behandlet i Samferdselsdepartementet. Deres vurdering er ikke kjent, men statssekretær Steinulf Tungesvik har tidligere uttalt til Teknofil at de har jobbet for å se hvordan Norge kan unngå direktivet i sin helhet.

Direktivet ble i tilleg diskutert i Stortinget i går kveld. Per Snadberg hadde fremmet forslag om at Regjeringens innstilling til direktivet må legges frem for Stortinget før en eventuell implementering. I diskusjonen ble analysen foretatt av ekspertene lagt frem og statsråd Liv Signe Navarsete uttrykte interesse for analysen som var foretatt.


Stortinget vedtok i går at Regjeringen må legge frem sin vurdering av direktivet for Stortinget før en eventuell implementering skjer.

Noen større avklaring kom de derimot ikke frem til, men forslaget om at en eventuell implementering av Datalagringsdirektivet må legges frem for Stortinget før implementeringen skjer, ble vedtatt med 80 mot 23 stemmer. I tillegg ble det vedtatt at Regjeringen må legge frem egen sak om personvern for Stortinget. Denne skal basere seg på personvernkommisjonens arbeide.

Vanskelig å unngå om EU virkelig vil
Dette er ikke første gang professor Finn Arnesen viser til at Norge har gode muligheter til å unngå direktivet i sin nåværende form. Han er likevel usikker på om direktivet kan unngås i lengden. Om EU virkelig går inn for å få implementert direktivet i norsk lov, så er det lite vi kan gjøre for å unngå dette.

- Hvis det er slik at direktivet blir underkjent i EU-domstolen fordi det er gal hjemmel, så vil du da få en ny vurdering om direktivet går under andre hjemler, har han sagt.


Professor i europarett, Finn Arnesen, mener Norge vanskelig kan unngå Datalagringsdirektivet om EU virkelig går inn for at vi må implementere det.

Om EU da for eksempel mener Datalagringsdirektivet ligger innunder Schengen-avtalen vil Norge ha få muligheter til å unngå direktivet. Om vi legger ned veto mot direktivet som en følge av EØS-avtalen vil neppe EØS bli oppløst av den grunn. Om vi derimot legger ned veto om et direktiv innunder Schengen-avtalen vil det kunne medføre helt andre konsekvenser.

Irland har allerede klagd inn direktivet til EU-domstolen da de nettopp mener direktivet ligger utenfor EØS-avtalen. I første rekke mener Arnesen og Sejerstad at Norge bør avvente resultatet av denne klagen før vi forsøker å gå egne veier for å unngå direktivet. Vel å merke om det faktisk er regjeringens ønske.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen