Guide

Slik unngår du spam

Hva er spam?

Spam betyr i denne sammenhengen uønsket e-post som gjerne brukes i markedsføring av produkter og tjenester, eller rett og slett for å plage andre brukere.

Spam var i utgangspunktet et bestemt hermetisk kjøttprodukt som ble mye brukt i andre verdenskrig. Spam-kjøttet ble etter hvert ansett som ganske kjedelig kost. Den britiske komigruppen Monty Python brukte senere ordet "spam" i sine sketsjer på 70-tallet om noe som skjer om og om igjen slik at det blir plagsomt. Betydningen av ordnet ble senere overført til uønskede e-postmeldinger.

Hvorfor får vi så mye spam?

Spam brukes i markedsføring av diverse produkter og tjenester. En slik markedsføring er i utgangspunktet tilnærmet gratis, idet reklamen sendes samtidig til mange brukere verden over.

Årsaken til den store mengden spam er ikke minst at spammere blir mer og mer oppfinnsomme med nye metoder for å øke spredningen enda mer. De bruker blant annet trojanske hester som "kidnapper" PC-er verden over, og disse sprer spam fra PC-er som i utgangspunktet er uskyldige.

Spam spres uten brukernes samtykke, og dette fører til unødvendig trafikk på nettet, det vil si spredning av søppel som er uinteressant for de fleste. For mange er dette blitt så ille at normal e-post drukner i spam. De som driver med spredning av spam og salg av programvare som sprer spam, gir tilsynelatende blaffen i hvor ødeleggende dette er for Internett. Den beste løsningen for mange er å bruke spamfilter.

Hvordan får spammere tak i min e-post adresse?

En rekke undersøkelser, blant annet av organisasjonen "Center for Democracy & Technology" (CDT), viser at de to største kildene til spammere er websider og nyhetsgrupper.

Spammere (de som sender spam) bruker spesielle programmer for å samle inn adressene. En annen metode er såkalt "brute force attack". Spammere sender da mange meldinger til en spesifikk e-postserver og bruker adresser med alle mulige bokstavkombinasjoner. Noen av disse meldingene vil da "tilfeldigvis" treffe gyldige e-postadresser. Denne metoden er som regel en stor påkjenning for mailservere. Administratorer bør vurdere å blokkere meldinger fra enkelte domener, hvis denne spammetoden brukes.

Den tredje metoden er å infisere PCer verden rundt med trojanske hester og "kidnappe" PCene. Disse blir så brukt til å sende spam videre, uten at brukeren er klar over dette.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen